logo F1online.sk

Bottas pochválil Alfu Romeo za vylepšenia, bodové suchoty však pokračujú

Valtteri Bottas na štartovom rošte
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2022

Sezóna tímu Alfa Romeo v skratke: 51 bodov v prvých deviatich pretekoch, jeden bod v deviatich nasledujúcich. O problémoch stajne z Hinwilu s vývojom a hlavne produkciou nových dielov už jej piloti v tomto roku hovorili. Inžinieri však dokázali do Japonska priviezť vylepšené predné krídlo, ktorému sa okamžite dostalo pochvaly od Valtteriho Bottasa.

Problém je však v tom, že toto vylepšenie prišlo neskoro. Nové predné krídlo malo byť k dispozícii už skôr, ale tím to jednoducho nezvládol dostatočne rýchlo, pravdepodobne kvôli produkčným problémom. Napriek tomu boli v Japonsku k dispozícii dva kusy nového predného krídla a vyskúšal si ho ako Valtteri Bottas, tak Kuan-jü Čou.

„Myslím si, že auto fungovalo veľmi dobre,“ povedal po piatku v Japonsku Valtteri Bottas. „Predtým sme sa v daždi trápili, ale dnes to vyzeralo byť v poriadku. Podarilo sa nám prinútiť pneumatiky pracovať, čo je na tejto trati, na ktorej generujete množstvo energie, veľmi pozitívne.“

„Nové predné krídlo zdá sa fungovalo podľa očakávania. Určite nám dodalo trochu stability vo vysokých rýchlostiach. Aspoň to som cítil a takisto potreboval,“ povedal Bottas.

Tím sa musel po piatku spoľahnúť len na jeho slovo, keďže v daždi nebolo možné urobiť potrebné testy. „Na vode nemôžete vykonať aerodynamické merania a nasadiť všetky senzory. Nemohli sme to teda zmerať, ale pocitovo to bolo také, aké to má byť,“ hovorí fínsky pretekár.

„Cítil som zlepšenie. Bolo to síce zložité, pretože pneumatiky degradujú, zvlášť na tejto trati kvôli vysokorýchlostným zákrutám a drsnému asfaltu, ale cítil som, že väčšinou robili to, čo mali,“ dodal Bottas.

Napriek optimistickým vyjadreniam to Alfe Romeo nevyšlo ani v Japonsku. Bodové suchoty trvajú prakticky už od Silverstone, hoci ich v Taliansku prerušil Čou desiatym miestom, no stále to je jeden bod v priebehu deviatich pretekov a Aston Martin sa už bodovo doťahuje.

„Predbiehanie bolo naozaj zložité, pokým ste nemali výhodu v pneumatikách, tak predbehnúť nedokázal vlastne nikto. To bol dnes najväčší problém, takže som zostal zaseknutý za Kevinom,“ povedal Bottas po pretekoch, ktorý však aj napriek pätnástemu miestu hodnotil víkend pozitívne.

„V sobotu sme boli veľmi blízko k postupu do Q3, čo je dobré. V nedeľu sme podľa mňa mali tempo, ale sťažil nám to štart mimo najlepšej desiatky. Dúfajme preto, že nás v Austine čaká lepšia kvalifikácia,“ dodal.

Súvisiace články