logo F1online.sk

V Alfe spadli do “koronavírusovej pasce”, po pretekoch ich čaká karanténa

Kimi Räikkonen
© Facebook/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala13. 8. 2020

Formulu 1 čaká tento víkend Veľká cena Španielska. Pôjde už o šiestu veľkú cenu tohto zatiaľ sedem týždňov dlhého ročníka. Tímy privítajú týždeň voľna, no v Alfe Romeo až také príjemné nebude. Po návrate domov totižto budú musieť ísť do karantény.

Švajčiarska vláda totižto prikázala každému občanovi, ktorý sa do krajiny vracia zo Španielska, absolvovať desaťdňovú karanténu. To platí aj pre zamestnancov tímu z Hinwilu. Britské tímy majú v tomto smere výhodu…

“Pred ďalšími pretekmi v Belgicku sa musíme vrátiť späť do Švajčiarska, a teda ísť do izolácie,” vysvetľuje Beat Zehnder, športový riaditeľ Alfy Romeo, pre nemecký Blick. “Pre nás je to brutálne, keďže Formula 1 sa s britskou vládou dohodla na karanténnej výnimke pre sedem tímov, ktoré odtiaľ sú.”

Vo Švajčiarsku to tak ružovo nevyzerá. Alfa Romeo má zamestnancov z ôsmich kantónov, a všetko si musí vybaviť sama. “Tvrdo pracujem na rokovaniach s úradmi. Niektoré nám vychádzajú v ústrety, iné nie. Pre zamestnancov z Zürišského kantónu platí pravidlo, že kým majú povolené ísť do práce do továrne, potom sa musia okamžite vrátiť domov. Žiadne zastavenie sa v obchode ani nikde inde. Pri našom federálnom systéme by sme boli radšej, keby platili rovnaké pravidlá pre všetkých…”

“Nakoniec možno budem musieť zorganizovať donáškovú službu, keďže mnohí z našich ľudí žijú sami!” odľahčil situáciu Zehnder, podľa ktorého Formula 1 a aj samotná Alfa Romeo tak dbá na bezpečnostné pravidlá, že udelenie výnimky zamestnancom tímu by nepredstavovalo žiadnu hrozbu z pohľadu verejného zdravia.

“Môžem povedať len toľko, že doteraz sme splnili všetky bezpečnostné požiadavky a v hoteloch si dokonca aj postele prezliekame sami, aby sme sa vyhli kontaktu so zamestnancami! V tejto ťažkej situácii sa nemôžete správať príkladnejšie,” poznamenal bývalý manažér tímu. “Môžeme len dúfať v to, že budúci rok bude môcť Formula 1 jazdiť opäť normálne. A že to nebude len jazdenie po Európe.”

Po druhej trojičke tohto roka nás bude čakať ďalšia. V Alfe sa už teraz obávajú toho, čo sa stane po pretekoch v Belgicku a Taliansku, a či sa zas nebudú musieť izolovať. “Až po Barcelonu som bol na vírus otestovaný 14-krát! Dúfam, že nespadneme do rovnakej koronavírusovej pasce aj po dvojici pretekov v Monze a Mugelle.”

Súvisiace články