logo F1online.sk

Cunoda pozná Suzuku ako vlastnú dlaň: Odjazdil som tu vyše 10-tisíc kôl

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2022

Najmladší jazdec na rošte, no zároveň najskúsenejší pilot na tejto trati. Aj takéto paradoxy prinášajú domáce podujatia. Júki Cunoda je na štartovom rošte Benjamínkom, no v Suzuke toho odjazdil neúrekom. Snáď sa aj vďaka tomu vyhne podobným jazdeckým chybám, akú predviedol v Singapure.

Júkiho čaká vôbec prvé domáce podujatie po dlhých rokoch. Do Európy odišiel v roku 2019 a vlani sa Veľká cena Japonska nekonala kvôli globálnej pandémii. Tento víkend sa však čakanie miestneho miláčika skončí a spolu s Hondou sa bude môcť predstaviť na domácej pôde.

„Jazdil som tu s Formulou 4 a myslím, že naposledy to bolo ešte pred štyrmi rokmi, dokonca som vtedy vyhral,“ spomína Cunoda na svoju poslednú návštevu v roku 2018. „Suzuku mám naozaj rád, jazdil som tu od roku 2016 a za ten čas absolvoval viac než 10-tisíc kôl, takže poznám množstvo trikov ako zvládnuť túto trať.“

„Jazdiť s Formulou 1 je síce veľmi odlišné, no stále je to jeden z najlepších okruhov, na akých som kedy jazdil,“ dodal rodák zo Sagamihary, ktorá je od okruhu vzdialená asi 400 kilometrov.

Ten si chce svoje domáce podujatie v prvom rade užiť. Zmluvu pre budúci rok už má zaistenú, takže neexistuje dôvod, prečo by si toho mal na plecia naložiť viac než normálne. „Určite je to super a žiadny dodatočný tlak necítim. Je naozaj ťažké si niečo také predstaviť, keďže som kedysi bol jedným z divákov, ktorí týchto chlapcov sledovali. Teraz som jedným z tých, ktorí tu jazdia pred zrakmi fanúšikov. Niečo také si viete len naozaj ťažko predstaviť,“ hovorí Cunoda.

Domáce tribúny budú ideálnou príležitosťou zabudnúť na nesmierne frustrujúci singapurský víkend, ktorý preňho skončil predčasne po veľkej a zbytočnej chybe, keď absolútne prepásol brzdný bod a s monopostom to doslova napálil do bariéry. Cunoda bol na čerstvých suchých pneumatikách a všemožne sa snažil získať čas na tých, ktorých zastávka ešte len čakala.

Júki sa však niečoho takého nedopustil po prvýkrát. Každý si iste pamätá jeho výjazd z boxov v Kanade, ktorý si určite tiež nedá do vitrínky.

„Určite potrebujem znížiť počet podobných chýb. Takéto veci sú zbytočné. Musím to teda zlepšiť, ale zároveň som zatiaľ celkom spokojný s vlastným tempom, najmä v kvalifikačnom porovnaní, a darí sa mi v tomto smere napredovať,“ povedal Cunoda.

Súvisiace články