logo F1online.sk

De Vries priznáva, že rokuje s Williamsom, Alpinom aj AlphaTauri

Nyck de Vries
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2022

Prestupový trh Formuly 1 je veľmi živým miestom, na ktorom sa môže situácia zmeniť z týždňa na týždeň. Svoje by o tom vedel hovoriť Nyck de Vries, o ktorého majú zrazu záujem až tri stajne. I napriek tomu však zdôrazňuje, že nič nemá pevne vo svojich rukách.

Po Veľkej cene Talianska, ktorá Nyckovi de Vriesovi vyšla na jednotku, sa stal azda najhorúcejším artiklom na prestupovom trhu. Šampión Formuly 2, Formuly E a víťaz pretekov vo vytrvalostnej sérii WEC sa môže vydať niekoľkými rôznymi smermi.

V hre je Williams, ktorý otvorene odkazuje, že je na de Vriesovi, či bude chcieť prísť. Okrem neho hľadá pilota aj Alpine. Francúzsky tím ho už zaradil na zoznam jazdcov, ktorí sa majú zúčastniť septembrových testov na Hungaroringu, z ktorého by mohla vzísť náhrada za Fernanda Alonsa. Nuž a v neposlednom rade je v hre aj AlphaTauri. Helmut Marko sa snaží nájsť nového pilota za Pierrea Gaslyho, ktorý by chcel zamieriť do Alpinu.

Nyck de Vries v rozhovore pre holandskú talkshow Humberto op Zaterdag otvorene priznal, že rokuje so všetkými troma tímami, no zároveň podčiarkol, že rozhodnutie, kam pôjde, nie je celkom v jeho rukách.

“Neviem, či som v takej luxusnej situácii, aby som si mohol vyberať,” vyhlásil Nyck de Vries uvedomujúc si, že v hre je veľa pohyblivých komponentov. O sedačku v Alpine totiž bojuje s viacerými menami ako Antonio Giovinazzi či Jack Doohan, Williams je otvorený aj príchodu Američana Logana Sargeanta a AlphaTauri má stále platnú zmluvu s Pierreom Gaslym. “Do veľkej miery to nemám pod kontrolou.”

“Už dlhú dobu však rokujem s Williamsom, za ktorý som minulý víkend absolvoval aj svoj debut. To by bol logický krok,” uznáva azda už čoskoro druhý Holanďan v štartovom poli. “S Alpinom som v kontakte od začiatku júla a budúci týždeň s nimi budem testovať v Budapešti. Poletím tam v pondelok.”

“Nuž a ako si už médiá včera stihli všimnúť, bol som v Rakúsku, aby som sa stretol s Helmutom Markom,” uviedol ešte v sobotu večer. “Toto všetko sú fakty.”

Tri možnosti? O niečom takom sa iným jazdcom na čele s Danielom Ricciardom môže len snívať. De Vries však tvrdí, že bude rád, ak si tľapne s ktorýmkoľvek tímom. V tejto chvíli je preňho najdôležitejšie to, aby pretekal vo Formule 1.

“Ak niekde dostanem sedačku, tak budem veľmi rád. Uvidíme, ako sa to vyvinie počas nasledujúcich dní a týždňov. Ako som povedal, nemám to plne pod kontrolou. V tomto svete to nie je len o výkonoch, no momentálne sme pekne rozbehnutí, čo síce rozhoduje, ale sedačku mi to negarantuje. Ešte nie sme tak ďaleko,” vysvetlil de Vries, ktorý týmito slovami neguje informácie francúzskeho magazínu AUTOhebdo, že sa s Markom už dohodli.

Nyck de Vries je po skvelom víkende v Monze opäť pevne nohami na zemi a koncentruje sa na budúcu sezónu, ktorú azda strávi v kokpite F1. “Bol to fantastický víkend, no ušiel ako voda. Splnil sa mi sen a úspešne sme to zakončili. Ani som si nevedel predstaviť, že sa stane to, čo sa udialo.”

“Ale v pondelok popoludní som sa už vrátil do reality. Teraz mám plné ruky práce s budúcnosťou, no dostať všetky tie správy a gratulácie bolo niečo výnimočné. Je príjemné tešiť sa takej podpore,” uzavrel rezervný jazdec Mercedesu.

Súvisiace články