logo F1online.sk

Charles Leclerc má taliansku pole position, nepotreboval ani Verstappenov trest

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2022

Červený zástup fanúšikov Ferrari v Monze dnes potešil Charles Leclerc. Monačanovi sa v kvalifikácii podarilo získať pole position aj bez toho, aby musel kalkulovať s penalizáciou pre Maxa Verstappena. Dokázal to vďaka kolu 1:20,161, ktorým prekonal Red Bull o 0,145 sekundy.

V dnešnej kvalifikácii sme videli veľký súboj medzi Ferrari a Red Bullom. Max Verstappen jazdy nemohol vypustiť, keďže jeho pozícia na štarte sa bude odvíjať od pozície v kvalifikácii. Nakoniec to preňho dopadlo najlepšie, ako mohlo. Z druhého miesta sa posunie (zrejme) len na štvrté i napriek tomu, že má prísť o päť priečok.

Už len z tejto informácie vám musí byť jasné, že pokvalifikačné prepočty sprevádzal obrovský chaos. Ani novinári, ani jazdci, ba dokonca ani samotné tímy netušili, ako budú tresty aplikované a kto sa posunie na ktoré miesto. Rozhoduje totiž aj poradie udeľovania penalizácií, čo je hlavolam, ktorý bude musieť rozlúsknuť FIA.

Prehľad penalizácií:
Štart z konca poľa: Sainz, Hamilton, Cunoda
+15 miest: Schumacher, Bottas, Magnussen
+10 miest: Pérez
+5 miest: Max Verstappen, Esteban Ocon

Orientačne by sa piloti mali zoradiť nasledovne:

  1. Leclerc
  2. Russell
  3. Norris
  4. Verstappen
  5. Ricciardo
  6. Gasly
  7. Alonso
  8. De Vries
  9. Čou
  10. Pérez
  11. Latifi
  12. Ocon
  13. Vettel
  14. Stroll
  15. Bottas
  16. Magnussen
  17. Schumacher
  18. Sainz
  19. Hamilton
  20. Cunoda

Aspoň výsledky kvalifikácie sú jednoznačné: Za Charlesom Leclercom a Maxom Verstappenom skončil Carlos Sainz, ktorý bude štartovať z konca štartového poľa. Španiel sa ako jediný pilot dokázal priblížiť dvojici vpredu, keď stratil 0,268 sekundy. Sergio Pérez stratil neuveriteľnú sekundu.

Mercedesy sa nakoniec dali dokopy a porazili oba McLareny i Alpiny. Lewis Hamilton a George Russell zajazdili takmer identické časy. Dvojicu delilo len 22 tisíciniek sekundy.

Siedmy Lando Norris prekonal Daniela Ricciarda. Do Q3 sa prebojovali ešte Pierre Gasly a Fernando Alonso, ktorí však prišli o svoje rýchle kolá. Na tom zarobil Daniel Ricciardo, keďže Fernando Alonso mal na konte kolo 1:21,829 a Pierre Gasly 1:21,910.

Skvelý výkon dnes podal Nyck de Vries, ktorý porazil Nicholasa Latifiho napriek tomu, že má za sebou len jeden voľný tréning, zatiaľ čo Latifi sedí v tomto monoposte celú sezónu. Williams však môže mrzieť, že pre zápal slepého čreva dnes nemohol jazdiť Alex Albon, ktorý by to zrejme dotiahol až do Q3.

Úplne stratení dnes boli v Aston Martine a Haase. Štvorica pilotov skončila na úplnom chvoste štartového poľa.

https://pbs.twimg.com/media/FcTYUU9XwAcNrex?format=jpg&name=medium