logo F1online.sk

Domenicali: Verstappen je ako kanibal

Max Verstappen a Sylvester Stallone
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 9. 2022

Ak Max Verstappen udrží súčasné tempo zbierania víťazných trofejí, Red Bull bude musieť už čoskoro rozšíriť vitríny vo svojej továrni. Mladý Holanďan totálne dominuje a opäť dáva fanúšikom zaspomínať si na predchádzajúce éry dominancie. Podobne si zaspomínal aj výkonný riaditeľ F1 Stefano Domenicali, ktorému sa vybavili najmä zlaté roky Michaela Schumachera.

Max Verstappen je už len krôčik od toho, aby prekonal ďalší historický míľnik. Doposiaľ sa žiadnemu jazdcovi nepodarilo vyhrať viac ako trinásť veľkých cien v jednej sezóne, čo je rekord, o ktorý sa delia Michael Schumacher a Sebastian Vettel. Avšak, Maxovi Verstappenovi chýbajú na jeho dorovnanie už len dva triumfy. Prelomenie rekordu určite nie je vylúčené, veď Red Bull s jednotkou na karosérii vyhral posledných päť pretekov v rade.

Stefano Domenicali v rozhovore pre Corriere della Sera prezradil, že v jazde Maxa Verstappena vidí aj niečo z Michaela Schumachera. “Pripomína mi ho, pretože sa veľmi koncentruje na všetko, čo sa deje na trati. Veľmi vyzrel, naučil sa tiež zvládať svoje emócie.”

“On je ako kanibal, nikoho a ničoho sa nebojí. Z tohto pohľadu mi veľmi pripomína Michaela,” spomína 57-ročný Talian, ktorý sa v roku 2002 stal športovým riaditeľom Scuderie Ferrari a o šesť rokov neskôr prevzal žezlo šéfa stajne od Jeana Todta.

A kým v posledných rokoch zažil majstrovské roky postupne Red Bull, Mercedes a teraz opäť Red Bull, Ferrari má stále suchoty. Kohútik k blahodarnej tekutine mu totiž zastavil Max Verstappen.

Stefano Domenicali je presvedčený, že Ferrari, aj keď poranené, je pre Formulu 1 rovnako dôležité ako kedykoľvek predtým. Ani obrovský rast Formuly 1 ako značky na tomto fakte nič nemení. Preto by bolo skvelé, keby sa Maranello konečne dočkalo titulu.

“Toto sú neoddeliteľné entity,” tvrdí Domenicali narážajúc na vzťah Formuly 1 s Ferrari. “Myslím si tiež, že manažment Ferrari má na toto podobný pohľad.”

“Taliansko je jediná krajina, v ktorej ľudia podporujú Ferrari bez ohľadu na to, kto v ňom jazdí. V iných krajinách ide fanúšikom o jazdca, len sa pozrite na Verstappenov efekt alebo rozširujúci sa dav priaznivcov Landa Norrisa,” vysvetlil šéf efjednotky.