logo F1online.sk

Máme mladý a dospievajúci tím, hovorí Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 9. 2022

Ferrari to v tejto sezóne príliš nevyšlo. Napriek nádejnému začiatku a nádejnému monopostu sa Scuderia nedokázala vyhnúť chybám a dostatočne zareagovať na pokračujúci vývoj Red Bullu. Ten v tejto sezóne dominuje sprevádzaný občasnými a čiastkovými úspechmi Ferrari. Nie nepodobne tomu bolo aj v Monze.

Na svojom domácom podujatí mal monopost F1-75 lepšie tempo než sa vo všeobecnosti očakávalo. Na Red Bull síce Ferrari v pretekovom tempe nevyzrelo, no podľa názoru pilota stajne Carlosa Sainza by preteky vyzerali inak, keby si nemusel odpykať trest.

„Keby som nemal penalizáciu, s oboma autami na čele sme mohli dostať Maxa pod veľký tlak,“ povedal po skončení nedele v Taliansku Carlos Sainz. „Bohužiaľ, musel som akceptovať trest, takže sme nemohli rozdeliť stratégie. Myslím si, že Maxovi tak zostala opačná možnosť, akú zvolil Charles.“

„Keď nedostaneme penalizáciu a prídeme na pre nás priaznivejšie trate, napríklad Singapur, tak s dvomi autami, s ktorými sa môžete pohrávať v súboji s Maxom, budeme v lepšej pozícii. Podľa mňa sme utrpeli tým, že som s mojím tempom nemohol byť tam vpredu,“ dodal Sainz.

Ferrari sa po dvoch rokoch v strede poľa vrátilo v tejto sezóne do boja o víťazstvá. Inžinieri v Maranelle s príchodom novej generácie monopostov dokázali postaviť stroj, ktorý bol minimálne zo začiatku sezóny najrýchlejší na rošte.

Podľa španielskeho pretekára sú nedávne úspechy Ferrari pozitívnym signálom. Tím prešiel v ostatných rokoch obmenou a toto je pre túto skupinu vlastne po prvýkrát, čo bojuje o takéto popredné umiestnenia.

„Bola to dobrá reakcia od tohto tímu, ktorý dozrieva, veľa sa učí a v porovnaní s minulým rokom urobil naozaj masívny krok vpred,“ hovorí Sainz. „Stále robíme chyby, ale stále sa tiež učíme. Toto je mladý tím a vzájomná spolupráca medzi ľuďmi vo vnútri je taktiež mladá.“

„Myslím si, že v tomto roku nastal pokrok a aj keď zažívame ťažkú druhú polovicu sezóny, podľa mňa si z toho odnesieme množstvo poznatkov, ktoré využijeme v záverečnej fáze sezóny. V budúcom roku do toho pôjdeme opäť naplno,“ dodal Sainz.