logo F1online.sk

Tretí tréning v réžii Verstappena, no favoritom na pole position je Leclerc

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2022

Záverečný tréning na Veľkú cenu Talianska nepriniesol žiadne obrovské prekvapenie. Na čele sme opäť mali Red Bully a Ferrari ďaleko pred zvyškom sveta. Najrýchlejší bol Max Verstappen o 0,347 sekundy pred druhým Charlesom Leclercom.

Max Verstappen ani v treťom tréningu nebol stopercentne spokojný. Vo vysielačke sa sťažoval na nedotáčavosť, no zato bol jeho monopost pri brzdení neuveriteľne stabilný. Holanďan to zužitkoval a dal dokopy kolo 1:21,252. Pred kvalifikáciou ešte má menší priestor na zlepšenie.

Pole position však nezíska, keďže v piatok nasadil nový spaľovací motor a na štarte stratí päť priečok. Favoritom na štart z prvého miesta je tým pádom Charles Leclerc, ktorému stačí poraziť stred poľa. To by nemal byť žiadny problém.

Tretie a štvrté miesto obsadili Sergio Pérez s Carlosom Sainzom pred Alpinom Fernanda Alonsa. Francúzskemu tímu sa podarilo zmazať štvordesatinovú stratu na McLaren, ba dokonca ho tesne predbehol. To bude dôležité, keďže podľa výsledkov tretieho tréningu by z prvého radu mohol štartovať práve Alonso. Lando Norris skončil šiesty.

Strieborným šípom Monza absolútne nevyhovuje. Pre poskakovanie auta sú nútené zodvihnúť svetlú výšku, čo zhoršuje ich časy. George Russell je siedmy, Lewis Hamilton sa len tesne zmestil do najlepšej desiatky. Medzi strieborné šípy sa vošli ešte Júki Cunoda a Esteban Ocon.

Formulový debut má pred sebou Nyck de Vries. Len pár minút pred štartom tretieho tréningu sme sa dozvedeli, že v kokpite nahradí Alexa Albona, ktorý má zápal slepého čreva.

Mladík v službách Williamsu sa určite nestratil. Na začiatku svojho dlhého stintu síce vystrašil tím výjazdom mimo trať za zákrutou Lesmo 1, no následne sa rozbehol veľmi dobre. Jeho kvalifikačná simulácia bola takmer rovnako dobrá ako Latifiho.

Mick Schumacher mal po piatkových problémoch s technikou ďalšie, tentoraz so spojkou. Mechanici usilovne pracovali na ich odstránení, no prevodovku stihli nainštalovať až pred koncom tréningu. Nemec odjazdil osem kôl a skončil predposledný.

Počas tretieho tréningu nám FIA potvrdila ďalšie penalizácie za výmeny motorových komponentov, a to pre Estebana Ocona a Kevina Magnussena.

Prehľad trestov:
Štart z konca poľa: Hamilton, Sainz, Cunoda
+15 pozícií: Magnussen, Bottas
+10 pozícií: Pérez
+5 pozícií: Verstappen, Ocon, Schumacher

Image