logo F1online.sk

O osude Kuan-jü Čoua sa rozhodne do konca septembra

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 9. 2022

Nie je žiadnym veľkým tajomstvom, že čínsky pretekár Kuan-jü Čou má veľmi dobré šance na zotrvanie v tíme Alfa Romeo aj v budúcej sezóne. Okrem dobrej výkonnosti ponúkol svojmu tímu aj prístup na monštruózny čínsky trh. Faktom však je, že jeho zotrvanie v Hinwile ešte nie je oficiálnou záležitosťou. Jeho šéf Frédéric Vasseur novinárom v Holandsku potvrdil, že čakanie už nebude trvať dlho.

Čou tímu prináša presne to, čo sa od neho aj očakávalo. Alfa Romeo v poslednom roku dokonalo ťaží z rastúcej popularity Formuly 1. Stajni pomohlo aj rozhodnutie priviesť do F1 vôbec prvého Číňana v histórii, keď podpísala ročnú zmluvu s rodákom zo Šanghaja Kuan-jü Čouom.

Ten pomohol tímu získať niekoľko dôležitých partnerov. Alfa Romeo si pritom veľa sľubuje hlavne od Veľkej ceny Číny, ktorá by sa v budúcom roku mala vrátiť do kalendára. Aby toho nebolo málo, Čou sa predviedol aj veľmi sympatickými výkonmi. Síce nepozbieral toľko bodov, čo jeho skúsenejší kolega Valtteri Bottas, ale jeho výkony sú vo všeobecnosti považované za veľmi dobré.

Zdá sa teda, že nič nebráni tomu, aby bol Čou v tíme potvrdený aj na budúcu sezónu.

„Myslím si, že pri hodnotení výkonov nováčika nie je najdôležitejšie posudzovanie jeho tempa,“ prehlásil pred novinármi v Zandvoorte šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur.

„Vo Formule 1 sa musíte naučiť veľa vecí a čelíte odlišnému tlaku než ste zažívali vo Formule 2 alebo Formule 3. Musíte objavovať nový svet, ktorým Formula 1 je. A Čou to zvládol perfektne, taktiež veľmi dobre spolupracuje s tímom a všetkými v ňom. Je veľmi odhodlaný a odvádza dobrú prácu. Čas na rozhodnutie príde už čoskoro,“ sľubuje Vasseur.

Kedy teda? Vraj v najbližších dňoch a týždňoch. „Nie je to o tom, že Čou musí niečo urobiť dokým nepadne rozhodnutie. Je to dlhý proces. Tento tím zažíva dobrú sezónu a on odvádza dobrú prácu. Ako som povedal už aj predtým, rozhodne sa do konca septembra. Musíme v tejto záležitosti zostať pokojní,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články