logo F1online.sk

Norris verí v osamelé preteky, Ricciardo opisuje príčinu vypadnutia v Q1

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 9. 2022

V garážach McLarenu vládli aj po sobote dva rozdielne svety. Kým Lando Norris sa kvalifikoval tesne za špičkou na siedmom mieste, Daniel Ricciardo po tretíkrát v sezóne vypadol v Q1. Austrálčan v tom však tentoraz nebol len vlastnou vinou.

Ako sme už rozoberali v článku o Sebastianovi Vettelovi, Lance Stroll v závere Q1 rozvíril prach v nájazde do klopenej zákruty v treťom sektore. Tesne za ním bol Daniel Ricciardo, ktorý tam podľa svojich slov prišiel o lepší výsledok.

„Snažil som sa pozerať na vrchol ďalšej zákruty, no cez celú trať som videl len hnedo. Bolo tam veľa špiny, ktorú tam predo mnou niekto vyniesol. Neveril som, že to neovplyvní grip, no z môjho pohľadu som tam stratil tri-štyri desatiny. A tie ma vyradili už v Q1. Kolo ako také bolo v poriadku, nebolo ohromujúce, no určite by inak stačilo na postup,“ povzdychol si nešťastný Daniel Ricciardo.

Austrálčan odštartuje do pretekov zo sedemnásteho miesta, odkiaľ ho zrejme čaká poriadne dlhé nedeľné popoludnie. „V treťom tréningu sme boli stratení, v kvalifikácii to vyzeralo lepšie. Toto sú však tie situácie, v ktorých nemôžete veľa spraviť. Opäť je to frustrujúce a smolné. Preteky budú náročné, no pokúsim sa s tým vyrovnať,“ doplnil Austrálčan.

Aj Lando Norris to mal v Q1 nahnuté, keď bol v závere v zóne ohrozenia. Veľmi dobrým kolom sa však prebojoval do Q2, v ktorej akoby ožil. Bez problémov postúpil do tretej časti, v ktorej si vyjazdil siedme miesto. Z tejto priečky odštartuje po prvýkrát v sezóne.

„Po prvom kole v Q1 som nemal veľkú nádej, pretože som výrazne strácal na Alpine. Hovoril som si, že to snáď nie… Viac som zatlačil, čo odomklo z auta viac rýchlosti. Nakoniec to prinieslo prekvapujúce siedme miesto pred autami, o ktorých sme si mysleli, že budú určite rýchlejšie než my. Urobil som zopár chýb, aj v poslednom kole v Q3, no nešlo o nič také, čo by zmenilo našu pozíciu,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý bude štartovať za top tímami a pred Mickom Schumacherom.

Mladý Brit by uvítal pokojné preteky so solídnymi bodmi. McLaren potrebuje využiť šancu, keď sa oba konkurenčné Alpine kvalifikovali mimo prvej desiatky. „Nechcem si ešte príliš veriť len preto, že Alpine je mimo svojej obvyklej pozície. Alpine bol totiž počas celého víkendu rýchlejší, dokonca aj v piatok, keď sme využili odlišný výkonnostný režim. Myslím si, že sa nám naskytnú dobré príležitosti. Očakávam, že prvá šestka sa rýchlo vzdiali, azda by som teda mohol zažiť osamelé preteky, ktoré by ma potešili. Je však za mnou veľa rýchlych áut vrátane Micka. Haas vyzeral veľmi dobre. Neočakávam ľahké preteky,“ uzavrel Norris.

V McLarene už tradične majú zmiešané pocity. „Lando dostal z auta všetko, Daniel mal smolu kvôli incidentu pred ním. Auto je počas celého víkendu konkurencieschopné, podarilo sa nám nájsť zlepšenia, ktoré nás dostali do solídnej pozície. Kvalifikovať sa za najlepšími tromi tímami predstavuje silný výsledok, dokazujúci, že máme rýchlosť na to, aby sme v nedeľu bodovali,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.