logo F1online.sk

Verstappen má domácu pole position! Ferrari v tesnom závese

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2022

Kvalifikáciu na Veľkú cenu Holandska opanoval tým najtesnejším rozdielom Max Verstappen. Len o 21 tisícin sekundy zdolal Charlesa Leclerca, ktorý v závere nezajazdil bezchybné kolo a pripravil sa o prvé miesto na štarte. Tretí skončil so stratou 92 tisícin sekundy Carlos Sainz.

Kvalifikácia odštartovala v solídnom tempe a bola plná zaujímavých okamihov. Už v Q1 sa po vlastnej chybe porúčal Sebastian Vettel, ktorý vyletel v predposlednej zákrute a vypadol napriek tomu, že zajazdil najrýchlejší prvý sektor. Sebastiana môže táto chyba veľmi mrzieť, pretože jeho Aston Martin mal veľmi dobrú formu. Podobne tak bude sklamaný aj Kevin Magnussen, ktorý v záverečnom pokuse taktiež narobil množstvo chýb. Spolu s Vettelom a Magnussenom vypadli aj Bottas a utrápení Ricciardo s Latifim.

Q2 bola svedkom nesmierne vyrovnanej bitky, zvlášť v strede poľa. Taktiež sa zdalo, že Red Bull v rukách Maxa Verstappena má pred zvyškom poľa dobrý náskok. Max sa pohodlne dostal do Q3, keď mu na postup stačilo jedno rýchle kolo na opotrebovaných pneumatikách. Také Ferrari sa na postup narobilo omnoho viac.

Svoju púť kvalifikáciou zakončili v Q2 Alex Albon, Kuan-jü Čou, obaja piloti Alpinu a Pierre Gasly. Naopak, z trochu prekvapivého postupu sa tešili Mick Schumacher a Júki Cunoda.

Všetko vyvrcholilo v Q3, do ktorej kvôli technickému problému ani nenastúpil Lance Stroll a odštartuje desiaty. Ferrari a zvlášť Charles Leclerc však vo finále dokázali neuveriteľne zrýchliť. Monačan bol po prvom pokuse na čele pred Verstappenom. Veľmi dobre rozbehol aj ten druhý, ale v prostrednom sektore zaváhal a bol o asi dve desatiny pomalší než jeho osobné maximum v tomto segmente okruhu. Aj keď Leclerc v treťom sektore nahnal späť necelú desatinu, na pole position to nestačilo.

Tú s náskokom 21 tisícin sekundy získal domáci miláčik Max Verstappen, druhý skončil Leclerc a tretí so stratou 92 tisícin sekundy Carlos Sainz.

Neslávne skončila kvalifikácia pre Sergia Péreza, ktorý v priebehu celého dňa strácal na Verstappena dosť výrazne. Checo sa v záverečnej sekcii zákrut roztočil a zmaril rýchle pokusy obom pilotom Mercedesu, ktorí museli rešpektovať žlté vlajky. Hamilton tak skončil štvrtý, Pérez piaty a Russell šiesty.

Siedme miesto patrí po už tradične kvalitnom výkone Landovi Norrisovi, ôsmy skončil Mick Schumacher, ktorý presne takýto výsledok potreboval, a deviaty Júki Cunoda.

Súvisiace články