logo F1online.sk

Podľa Verstappena a Cunodu sú konšpirácie o zinscenovaní VSC smiešne

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2022

Veľká cena Holandska priniesla aj jednu kontroverznú situáciu. Z odstúpenia Júkiho Cunodu, ktoré prinútilo riaditeľstvo pretekov aktivovať fázu VSC, totiž profitoval Max Verstappen z Red Bullu, sesterského tímu AlphaTauri. Sociálne siete okamžite odhalili, čo sa v skutočnosti stalo: Cunoda zastavil na trati úmyselne, a to na pokyn vyššieho vedenia stajne. Teraz konšpirátorom odkazuje, aby si dali vyšetriť mozgy.

Cunodovo odstúpenie pôsobilo aj trochu komicky. Japonec najskôr zastavil monopost s podozrením na nesprávne utiahnuté koleso. Následne auto naštartoval a dorazil do boxov na výmenu pneumatík, aby si v tíme po pár sekundách uvedomili, že Cunoda mal pravdu a na aute sa poškodil diferenciál. A tak Cunoda zastavil na trati druhýkrát v priebehu dvoch kôl. Teraz už nasledovala fáza VSC, ktorú Max Verstappen využil na “bezplatnú” zastávku v boxoch a udržanie si prvej priečky.

Keby AlphaTauri chcela skutočne pomôcť Red Bullu, spravila by to skutočne takto okato, aby sa o záhadnom Cunodovom pitstope písalo ešte celý týždeň? Prečo by mu radšej neprikázal namieriť si to do bariéry na štýl Nelsona Piqueta mladšieho? A vôbec, prečo by Red Bull dal juniorskému tímu takýto príkaz, keď Max Verstappen neohrozene kráča za titulom so stobodovým náskokom? Je domáce víťazstvo tak cenné? Nehovoriac o tom, že Verstappen mal šancu vyhrať aj bez fázy VSC…

Taliansky tím v priebehu týždňa zareagoval na konšpirátorov vyhlásením, v ktorom navyše odsúdil slovné útoky na hlavnú strategičku Red Bullu Hannah Schmitzovú. Vo štvrtok sa s podobným odkazom ozvali aj Júki Cunoda a Max Verstappen.

“Neviem a ani ma to nezaujíma,” odpovedal Júki Cunoda na otázku, či chápe, prečo fanúšikovia začali byť takí útoční. “Chcel by som sa však spýtať, ako môže mozog jedného človeka niečo také vyplodiť. Mali by si dať oskenovať mozog, aby zistili, čo s ním nie je v poriadku, pretože je smiešne, ako dokážu prísť s takýmto výmyslom.”

“Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri sú dva úplne odlišné tímy. Nie také odlišné ako iné stajne, ale máme iné meno, my sme v Taliansku a oni vo Veľkej Británii, jazdíme na iných pozíciách,” pokračoval člen Jazdeckej akadémie Red Bullu, ktorému sa zdá byť “vtipné”, že sa taká teória uchytila medzi fanúšikmi.

Pravda je však taká, že niečo nekalé šípil aj sám Toto Wolff. Šéf Mercedesu vyhlásil, že keby takáto udalosť rozhodla boj o titul, tak by si vyžiadala dôkladné prešetrenie. Cunodovo vypadnutie pôsobilo podozrivo. “Fakty sú veľmi jednoduché; s autom sme mali problémy a potvrdili sme, že sa týkali diferenciálu.”

“Samozrejme, nakoniec to pôsobilo trochu chaoticky, ale nie je tu priestor na akékoľvek výčitky smerom k tímu, mne alebo Red Bullu, s týmito šialenými príbehmi. A navyše som jazdil na dobrej pozícii. Mohol som získať body, tak prečo by som im šiel pomáhať?” pýta sa Cunoda.

Franz Tost by “rozhodne nebol spokojný”, keby sa dopočul, že jeden z jeho jazdcov zahodil preteky, aby pomohol inému tímu, hoc aj sesterskému. “Počas pretekov sú mu ostatné tímy ukradnuté, dokonca aj Red Bull.”

A konkurenčným stajniam odkazuje, že “môžu vyšetrovať, koľko im hrdlo ráči, nič nové sa nevyplaví na povrch”. Do budúcna však chce, aby sa podobný incident nezopakoval. Cieľom je sa z toho poučiť a vo vysielačke hneď netvrdiť, že sa problém týka niektorého komponentu, pokiaľ si tým nie je istý. “Do budúcna by som mal povedať, že sa niečo deje vzadu, nepoukazovať na jedno konkrétne miesto, pokiaľ si tým nie som istý. Tím počúval moju vysielačku a vynaložil sto percent úsilia, aby našiel riešenie. Nebola to však ideálna procedúra. Tím taktiež uznal, že sa to dalo vyriešiť skôr.”

Víťaz pretekov v Holandsku Max Verstappen na tlačovke len pokrútil hlavou, keď sa ho novinári spýtali na fanúšikovskú konšpiráciu. “V prvom rade je smiešne, že vôbec uvažujeme nad takýmito vecami. Prečo by si niekto myslel, že niečo podobné je v našom športe možné? A že tu niekto ide urážať konkrétnych ľudí, to je nad moje chápanie.”

Pilot Red Bullu sa navyše poďakoval AlphaTauri za to, že zverejnila stanovisko a postavila sa na stranu Hannah Schmitzovej. Priamo s ňou však nehovoril. “Hannah je veľmi silný človek a vie, čo robí. Nemusím sa s ňou baviť medzi štyrmi očami, navyše myslím, že Hannah tu tento víkend nie je. Samozrejme, ak ju stretnem, tak to spomeniem, ale na druhej strane by sme tomu nemali venovať takú pozornosť, pretože tí ľudia si to nezaslúžia.”

Majitelia sociálnych sietí by vraj mali ich účty mazať. “Problém je v tom, že keď na sociálnych sieťach necháte všetko otvorené, tak každý si môže povedať, čo chce. Myslím si, že túto nenávisť treba riešiť. Spoločnosti na to trochu upriamujú pozornosť, ale nie dostatočne. Teraz si skrátka môžete vytvoriť nový účet a pokračovať. Ak vám zablokujú IP adresu, tak sa presuniete inam. Ľudia sú dosť šikovní, aby to obišli. Rozhodne však treba vymyslieť riešenie. Sociálne siete rastú a sú skvelým pomocníkom, ale niektoré ich aspekty sú negatívne.”

Súvisiace články