logo F1online.sk

Obchytkávanie či oblievanie pivom. Najmenej 25 žien hlásilo v Zandvoorte obťažovanie

Fanúšikovia Maxa Verstappena na VC Holandska 2021
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 9. 2022

Problémy s neakceptovateľným správaním fanúšikov pokračujú. Už počas Veľkej ceny Rakúska sa objavilo viacero správ o sexuálnom obťažovaní fanúšičiek, prevažne zo strany holandsky hovoriacich návštevníkov. Preto asi neprekvapí, že problémy sa plynulo preniesli aj na Veľkú cenu Holandska.

Z niektorých incidentov zo Spielbergu behal mráz po chrbte, až sa nechcelo veriť pravdivosti niektorých z nich. Incidenty z podujatia v Zandvoorte sú vďaka fanúšikovskému klubu Formula 1 Women na svete a združenie informuje, že v priebehu holandského víkendu obdržalo najmenej pätnásť hlásení o obťažovaní fanúšikov na Veľkej cene Holandska.

Toto všetko prichádza v dobe, keď internetom koluje video muža, ktorý v úvode tretej časti kvalifikácie hodil na okruh oranžovú dymovnicu. Tá sa napokon dokotúľala mimo trať, a tak riaditeľstvo pretekov napokon kvalifikáciu neprerušilo. Čo je však najhoršie, pri pohľade na oblečenie muža vzniklo vážne podozrenie, že dymovnicu hodil na trať príslušník strážnej služby(!) na okruhu.

Fanklub Formula 1 Women teraz priniesol na verejnosť podrobnosti niektorých incidentov, ktoré sa odohrali počas holandského víkendu, keď okruh Zandvoort zaplavilo okolo 300-tisíc fanúšikov. Nie je prekvapivé, že pri takom počte ľudí a pri takom množstve vypitého alkoholu, sa objavia takéto správy. To však nič nemení na tom, že podobné správanie nesmie byť v žiadnom prípade tolerované.

„Zakladateľka klubu Formula 1 Women Svenja Tillemansová chce teraz hovoriť s organizátormi pretekov o spôsoboch, ako obmedziť urážlivé správanie, ktoré trápi F1 celú sezónu,“ uvádza portál Jalopnik.

Podľa Tillemansovej viaceré ženy nahlásili, že sa ich na Veľkej cene Holandska niekto nevhodne dotýkal, slovne obťažoval alebo dokonca olial pivom. Po skúsenostiach z tohtoročnej Veľkej ceny Rakúska chceli holandskí organizátori podobným incidentom predísť. Ku cti im istotne slúži skutočnosť, že zriadili pre fanúšikov špeciálnu telefónnu linku, na ktorej mohli obťažovanie nahlásiť. Ťažko však od takéhoto úsilia očakávať stopercentné výsledky.

Z článku publikovanom na holandskom portály NU.nl však cítiť, že aj organizátori majú na čom pracovať. „Viem, že niekoľko žien sa sťažovalo príslušníkom strážnej služby, ale tí ich odkázali na políciu, ktorá sa pohybovala iba v okolí okruhu,“ hovorí Tillemansová.

Asi preto neprekvapí, že miestna polícia žiadne formálne hlásenia o nevhodnom správaní neobdržala, pretože na nahlásenie potrebovali obete opustiť okruh, nahlásiť priestupok a potom si vystáť nekonečné rady pri návrate na tribúny. „Je logické, že žiadna z fanúšičiek sa nevydala touto cestou,“ poznamenala Tillemansová, ktorá tvrdí, že od piatku sa jej ozvalo najmenej 25 žien a portál NOS.nl priniesol svedectvo jednej z nich.

„Na preteky som sa tešila dva roky, ale po skúsenosti z minulého víkendu neviem, či na Formulu 1 ešte niekedy pôjdem,“ uviedla 21-ročná Naomi, ktorá si neželala zverejniť svoje celé meno. „Mám zdravotné problémy so zápalmi v kolenách, takže ich mám obviazané. Počula som mužov, ako hovoria: ‚Dnes si to na tých kolenách poriadne užila.‘ alebo ‚Tá mala včera večer veľa roboty.‘“

Naomi bola na pretekoch s otcom, tieto incidenty sa však odohrali výhradne vtedy, keď bola sama, napríklad pri stánku s občerstvením alebo v rade na toaletu. „Naozaj si dávali pozor, aby to robili len keď som bola sama. Nikdy som sa na žiadnom podujatí necítila tak hnusne ponížená a menejcenná. Bála som sa,“ dodala Naomi.

Takýchto incidentov sa na internete objavilo viac, najmä počas rakúskeho víkendu. Problém je v tom, že keď sa o nich na sociálnych sieťach hovorilo, stretávali sa s nedôverou alebo boli ich príbehy označované ako vykonštruované s cieľom poškodiť holandských fanúšikov.