logo F1online.skF1online.sk

Marko je otvorený Gaslyho odchodu do Alpinu, Schumacher ho nenahradí

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2022

Bitka o Oscara Piastriho sa definitívne skončila, teraz sa môže začať tá o zostávajúce voľné sedačky. Jednu z najatraktívnejších má stále Alpine, ktorý musí nájsť náhradu za mladého Austrálčana. V padoku sa šepká, že ju našiel v osobe Pierrea Gaslyho. Rokovania už potvrdil aj Helmut Marko.

Pierre Gasly je stále zmluvne viazaný s Red Bullom, resp. jeho juniorským tímom AlphaTauri, v ktorom by mal stráviť aj sezónu 2023. Ako sa však ukázalo v prípade Daniela Ricciarda, žiaden kontrakt nie je vytesaný do skaly.

Ten Gaslyho už vôbec nie, prezradil Helmut Marko pre nemeckú Sky. “Na rok 2023 s ním máme platný kontrakt, ale medzitým prebiehajú nejaké rokovania. Ak budú splnené naše podmienky, Gaslymu nebudeme stáť v ceste,” vysvetľuje postoj Red Bullu jeho športový poradca a šéf jazdeckej akadémie. “Jazdiť za francúzsky továrenský tím by preňho bolo ako splnený sen. Zatiaľ však naše podmienky neboli splnené.”

Pre taliansku stajňu by to bol veľký škrt cez rozpočet, pretože by prišla o skúseného pilota, ktorého by musela nahradiť niekým mladším. S Mickom Schumacherom však v AlphaTauri nemáme počítať, hoci Marko pred pár týždňami vyhlásil, že sleduje aj jeho. “Mick je, resp. bol juniorom Ferrari. Preto sme s Mickom Schumacherom nikdy nič neriešili. Máme svoj vlastný juniorský program. Samozrejme, uprednostníme našich vlastných ľudí.”

“Už sme o tom premýšľali, ale zatiaľ nechceme nič oznamovať. V našej juniorskej akadémii máme nejakých jazdcov, ktorí majú superlicenciu,” pokračoval bývalý pretekár. Red Bull má vo Formule 2 umiestnených až štyroch mladíkov, ktorí čakajú na svoju šancu: Liam Lawson, Dennis Hauger, Ajumu Iwasa a Jehan Daruvala. Liam Lawson už pred týždňom odjazdil prvý voľný tréning za AlphaTauri. “Na pozíciu rezervného jazdca by sme angažovali niekoho z nich,” prezrádza Marko.

Kto však zaplní potenciálnu dieru vedľa Júkiho Cunodu? Hovorí sa o Američanovi Coltonovi Hertovi, no tomu chýbajú body na udelenie superlicencie. Aby ju získal, bude nevyhnutný zásah FIA, ktorá buď prižmúri oko, alebo upraví bodovací systém a body prepočíta retrospektívne.

USA je podľa Marka “dôležitý trh”, preto situáciu “pozorne sleduje”. “On už absolvoval test vo Formule 1 a bol v ňom dobrý. Nechcem však zachádzať do detailov. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie.”

Súvisiace články

Diskusia