logo F1online.sk

V prvom tréningu boli najrýchlejšie Mercedesy, Verstappena trápi technika

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2022

Počas úvodných tréningových jázd na Veľkú cenu Holandska odjazdili najrýchlejšie časy dva Mercedesy. George Russell vďaka kolu na úrovni 1:12,455 obsadil prvú priečku s náskokom 0,240 sekundy pred Lewisom Hamiltonom. Tretie miesto má Carlos Sainz.

Až na pár prebrzdení a výjazdov mimo trať prebehol prvý tréning pomerne pokojne. O jedinú červenú vlajku, ktorá skrátila jazdy o približne desať minút, sa postaral Max Verstappen. Holanďan dnes stihol odjazdiť len sedem kôl pred tým, než mu začala štrajkovať prevodovka. Svoj Red Bull odstavil za treťou zákrutou, aby komponenty nepoškodil ešte viac. Trestu za prípadnú výmenu prevodovky sa zatiaľ báť nemusí, keďže v tejto sezóne sa zmenili pravidlá pre jej nasadzovanie; každý pilot má k dispozícii štyri kusy, s ktorými môže narábať rovnako ako s pohonnými jednotkami.

Mercedesu sa v Zandvoorte začalo dariť oveľa viac ako v Belgicku. Na okruhu, ktorý sa viac podobá Hungaroringu, a vo vyšších teplotách, sa Russell s Hamiltonom dostali na čelo a prekonali aj tretieho Carlosa Sainza.

V pomalých zákrutách sa blysli monoposty McLarenu. Podľa grafiky, ktorú nám v priebehu tréningu ponúkla réžia, v nich boli najrýchlejšie z celého štartového poľa. Lando Norris skončil štvrtý pred Danielom Ricciardom. Ak si takúto rýchlosť udržia, môžu pomýšľať na to, že zmenšia bodovú stratu na Alpiny.

Francúzsky tím obsadil ôsme a deviate miesto za Sergiom Pérezom, ktorý aj v Holandsku bude jazdiť s inou podlahou ako Max Verstappen. Fernando Alonso s Estebanom Oconom budú mať na kľukatom okruhu čo robiť, keďže tu nevynikne aerodynamicky veľmi efektívny monopost. V prvej desiatke máme ešte Alexa Albona.

K výsledkovej listine ešte doplňme informáciu, že Lance Stroll a Sebastian Vettel zajazdili svoje najlepšie časy na stredne tvrdej a Max Verstappen na tvrdej zmesi. Všetci ostatní obuli softy.

Image

Súvisiace články