logo F1online.sk

Alfa Romeo: Po sezóne 2023 ukončíme spoluprácu so Sauberom

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2022

Automobilka Alfa Romeo sa už čoskoro z Formuly 1 vytratí. Talianska značka zároveň s oznámením príchodu Audi do kráľovnej motoršportu oznámila, že po sezóne 2023 ukončí spoluprácu s tímom Sauber. Švajčiarsky celok tak zrejme v sezónach 2024 a 2025 bude opäť pôsobiť pod vlastným menom.

Alfa Romeo o rozchode so Sauberom informovala v tlačovom vyhlásení, ktorý zverejnila na webe korporácie Stellantis. “Alfa Romeo potvrdzuje, že po roku 2023 dôjde k ukončeniu partnerstva so spoločnosťou Sauber Motorsport.”

“Alfa Romeo oznámila svoj návrat do F1 v roku 2017 s dlhodobým plánom, a v júli 2022 na základe sľubných výsledkov z prvej polovice sezóny — z hľadiska výkonov, marketingu aj úspešnej spolupráce s tímom — oznámila rozhodnutie pokračovať v spolupráci so Sauberom aj v roku 2023,” píše sa ďalej v krátkom vyhlásení. “Keďže v roku 2022 dôjde k ekonomickému a továrenskému obratu značky, Alfa Romeo začne prehodnocovať všetky dostupné možnosti a rozhodne sa, ktorá z nich bude najlepšia v záujme zabezpečenia udržateľnej dlhodobej stratégie a dobrej pozície značky.”

Predaju Sauberu automobilke Audi — hovorí sa o predaji 75 percent, pričom zvyšných 25 percent by malo zostať v rukách súčasného majiteľa Finna Rausinga —, tak už nič nebráni. V konečnom dôsledku Alfa Romeo ani veľkú prekážku nepredstavovala a spojenie so Sauberom vnímala v prvom rade ako skvelú investíciu s “najlepšou návratnosťou na svete”.

Výkonný riaditeľ Alfy Romeo Jean-Philippe Imparato pred pár týždňami prezradil, že špekulácie o možnom predaji Sauberu automobilke Audi ho nijako neznepokojujú. “Záujmom Alfy Romeo je, aby sa jej každý rok vrátila investícia, a aby sa každoročne zlepšovali výkony tímu. To je všetko. Povedal by som, že to ostatné je úplne samostatná kapitola.”

Očakávalo sa preto, že spolupráca medzi Alfou Romeo a Sauberom bude pokračovať až do roku 2025. Po dnešných správach môžeme predpokladať, že od sezóny 2024 sa Sauber vráti k svojmu vlastnému menu. Jedna z možných alternatív však je, že sa rovno premenuje na Audi, prípadne Audi Sauber. Podľa jednej zo špekulácii chce totiž Audi odkúpiť 25 percent tímu v roku 2023, ďalších 25 percent v roku 2024 a v priebehu sezóny 2025 navýšiť svoj podiel na rovných 75 percent. Tým pádom by po ukončení spolupráce Sauberu s Alfou Romeo mohol vlastniť polovicu stajne.

Súvisiace články