logo F1online.sk

Leclerc je tak o dve desatiny rýchlejší než Sainz, myslí si Tost

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2022

Šéf AlphaTauri Franz Tost patrí v padoku Formuly 1 k tým najskúsenejším mužom. Pracoval s bratmi Schumacherovcami, Juanom Pablom Montoyom či Sebastianom Vettelom. Práve ako šéf Toro Rosso a neskôr AlphaTauri bol priamo zodpovedný za prípravu neskorších pilotov Red Bullu. O každom zo svojich slávnych zverencov sa rozpovedal pre nemecký F1-Insider.

Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Carlos Sainz, Pierre Gasly či Júki Cunoda. Z liahne Red Bullu vzišla takmer polovica štartového roštu, takže Franz Tost má veľmi dobrý prehľad o tom, akí jazdci sa v súčasnom padoku pohybujú.

Takmer celé tri sezóny za jeho tím jazdil aj Carlos Sainz, ktorý sa v súčasnosti pokúša pomôcť Ferrari k majstrovskému titulu a taktiež sebe k statusu tímovej jednotky. V súboji s Charlesom Leclercom však zatiaľ ťahá za kratší koniec.

„Carlos je talentovaný a nesmierne tvrdo pracujúci pretekár,“ povedal Tost na adresu Španiela. „Vo Ferrari podáva veľmi dobré výkony a ak si všetko dobre sadne, dokáže sa dostať na úroveň Charlesa Leclerca. Pokiaľ však ide o základnú alebo čistú rýchlosť, tak Leclerc je o dve desatiny rýchlejší.“

Tost sa vyjadril aj na adresu svojich súčasných pilotov v AlphaTauri. „Podobne ako Carlos, aj Pierre je veľmi talentovaný. O všetkom veľmi starostlivo premýšľa a je veľmi sústredený. So správnym autom dokáže bojovať vpredu. To je teraz naša práca.“

„Júkiho čistá rýchlosť je šialená, ale potrebuje čistejšiu hlavu. Musí jazdiť s rozvahou, nie s emóciami. Ak sa dokáže po mentálnej stránke posunúť na ďalšiu úroveň, tak sa môže stať skvelým pilotom. Je to však na ňom,“ povedal Tost.

Ten v Toro Rosso pracoval aj s Danielom Ricciardom, Maxom Verstappenom či Sebastianom Vettelom. V ich prípadoch dokázal splniť svoju úlohu a talentovaných juniorov premeniť na jazdcov pripravených pilotovať monopost prvého tímu.

„Daniel je rýchly pilot s veľmi dobrou kontrolou, je disciplinovaný, sústredený a technicky veľmi zdatný. Jeho kolegom v tíme bol Jean-Éric Vergne, ktorý bol taktiež rýchly, ale Ricciardo k celej veci pristúpil o niečo serióznejšie a dokázal sa do problematiky viac zahĺbiť. Na svoj mladý vek dokázal poskytnúť veľmi dobrú spätnú väzbu, čo celému tímu veľmi pomohlo,“ povedal Tost na margo svojho „študenta“, ktorému momentálne krachuje kariéra v McLarene.

„Maxa som prvýkrát stretol s jeho otcom na Nürburgringu. V tom čase jazdil v motokárach. Ďalšie stretnutie sa uskutočnilo na Norisringu, vtedy už jazdil vo Formule 3. Jazdilo sa v daždi a Max bol vo vlastnej lige. Ako jediný dokázal nájsť suchú stopu. Okamžite som si spomenul na Michaela Schumachera. Bolo vidieť, aký je Max megatalent,“ spomína Tost na mladého Verstappena.

„Svoj prvý tréning absolvoval v Suzuke, na jednom z najťažších okruhov vôbec, ale zvládol to s prehľadom. Nikdy nemal problémy s veľkou rýchlosťou monopostu Formuly 1 a vždy mal všetko pod kontrolou. Vo svojich prvých pretekoch bol niekedy až príliš agresívny, čo niekedy viedlo k havárii, ako napríklad v Monaku s Romainom Grosjeanom. Dnes jazdí na mimoriadne vysokej úrovni, ale aj tak si myslím, že sme ešte nevideli jeho vrchol,“ dodal Tost.

A čo taký Sebastian Vettel? „Pred jeho príchodom do Toro Rosso sa o ňom veľa diskutovalo. Nie všetci o ňom boli presvedčení. Ja som ho naozaj chcel, považoval som ho za supertalent a zo začiatku na mňa pôsobil podobným dojmom ako Michael Schumacher. Vďakabohu sa Dietrich Mateschitz rozhodol, že ho vezme,“ spomína Tost na prvého víťaza vo farbách Toro Rosso.

„Sebastian bol predtým testovacím pilotom BMW a zapojil sa tam aj do politických hier. Ľudia z BMW ako Mario Theissen si ho chceli nechať, ľudia zo Sauberu nie. To sa premietlo aj do našich diskusií. Síce sme kvôli nemu stratili zopár predných krídel, čo sa mladému jazdcovi musí dovoliť, no bol zakaždým rýchlejší a rýchlejší. Vrcholom bolo víťazstvo v Monze. Vtedy ste konečne mohli vidieť, aký veľký potenciál Sebastian má,“ povedal Tost.

Súvisiace články