logo F1online.sk

Gasly nemá v zmluve výstupnú klauzulu, prehlásil Marko

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 8. 2022

Pierre Gasly býval donedávna na prestupovom trhu povestným „jazýčkom na váhach“. Teraz tomu tak však nie je. Na druhej strane, ako médiám povedal aj jeho šéf Helmut Marko, všetky špekulácie o osude francúzskeho pretekára by boli zbytočné.

Uragán, ktorý spustili Fernando Alonso a Oscar Piastri mohol byť presne tým, na čo Gasly tak dlho čakal. Konečne sa mu na jazdeckom trhu otvára veľká príležitosť a uvoľňujú sa niektoré miesta. Ako je však možné, že Pierre nefiguroval v žiadnej veľkej prestupovej špekulácii?

Už veľmi skoro na jar podpísal novú zmluvu s AlphaTauri. Otázka znie: musel alebo mohol? Je zrejmé, že opcie v jeho zmluve s Red Bullom sú nastavené veľmi prísne a v prospech tímu. Už vlani sa hovorilo o tom, že Gasly má s Red Bullom platnú zmluvu až do konca sezóny 2023. Je teda zrejmé, že jeho osud nebol v jeho vlastných rukách, ale v rukách Helmuta Marka.

Pri pohľade na jeho kariéru i výkony by mal byť Gasly automatický pasovaný do sedačiek v Alpine či McLarene (odhliadnuc od údajne dosť negatívneho vzťahu s Estebanom Oconom), ale nebolo tomu vôbec tak. Pierre sa skrátka neobjavil v žiadnej prestupovej špekulácii. Dôvod môže byť aj ten, že z AlphaTauri skrátka nemôže odísť.

„Gasly nemá v zmluve výstupnú klauzulu,“ rezolútne prehlásil Helmut Marko pre nemecký Sport1. „Neexistuje žiadna výstupná klauzula pred letnou prestávkou a neexistuje ani žiadna výstupná klauzula po letnej prestávke.“

Vyzerá to teda tak, že Pierre je v AlphaTauri načisto „zaseknutý“. Možno sa bude uvažovať o jeho odchode z Red Bullu po roku 2023, keďže je možné, že práve po tomto termíne by sa mohol stať voľným agentom a bude si môcť vybrať. Jeho viazanosť Red Bullu určite nebude trvať večne.

Aj šéf AlphaTauri Franz Tost s francúzskym pretekárom počíta. „Red Bull nemá dôvod, prečo by Pierra nechal odísť. Ak by jeden z ich pilotov zlyhal, jedine Gasly by ho bol schopný nahradiť a nik iný.“

„Pierre je veľmi talentovaný pretekár. O všetkom dôkladne premýšľa a je veľmi sústredený. So správnym autom môže bojovať vpredu. To je však už naša úloha,“ povedal Tost.

Súvisiace články