logo F1online.sk

Zehnder: Kimi bol najrýchlejší, Leclerc najkomplexnejší

Beat Zehnder
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2022

Športový riaditeľ Alfy Romeo Beat Zehnder patrí v padoku F1 medzi tých najskúsenejších mužov. K tímu Petra Saubera sa pripojil ešte v 80. rokoch, keď nebol súčasťou Formuly 1. Premiérovú sezónu zažila švajčiarska stajňa v roku 1993 a Zehnder bol pri tom. Za tie roky tak mal tú česť pracovať s nejedným výnimočným jazdcom.

Švajčiarsky inžinier sa o pilotoch, s ktorými v Sauberi pracoval, rozpovedal v podcaste Beyond The Grid, kde hovoril úplne otvorene a bez obalu. Nemal preto problém odpovedať ani na možno najťažšiu otázku. Ktorý jazdec bol tým najrýchlejším?

„Bol to Kimi,“ odpovedal Zehnder bez veľkého váhania. „Pokiaľ ide o čistý talent, tak to bol určite Kimi.“

„Veľa ľudí dnes hovorí, že keby k tomu pristúpil o niečo serióznejšie, mohol vybojovať viac titulov majstra sveta. Mal z neho byť trojnásobný šampión, ale v rokoch 2003 a 2005 prehral len tesne a mal veľa technických problémov. Pokiaľ teda ide o čistý talent, tak to bol určite Kimi,“ povedal Zehnder.

Ten sa s ním stretol v jednom tíme aj o osemnásť rokov neskôr. Kým v roku 2001 v Sauberi svoju kariéru začínal, v rokoch 2019 až 2021 ju v Alfe Romeo uzatváral. V oboch prípadoch ho mohol Beat sledovať takpovediac z prvého radu. Môže teda dobre posúdiť, či Räikkönen ku koncu kariéry stratil niečo zo svojho kúzla.

„Povedal by som, že ak niečo stratil, tak svoju kvalifikačnú rýchlosť, pretože keď bol mladý, patril k najrýchlejším kvalifikantom. Zrejme by so mnou nesúhlasil, myslím si však, že je to aj záležitosť veku,“ hovorí Zehnder.

„Stratil teda niečo zo svojej kvalifikačnej výkonnosti, ale v pretekoch bol naďalej excelentný. V priebehu pretekov skrátka na Kimiho neprehovoríte, pretože zvládne všetko sám. Máte inžiniera, ktorý hovorí v pozadí o nastavení motora. Hovoríte si, že mu treba povedať, nech prepne nastavenie, no on to hneď urobí sám bez toho, aby mu to bolo nutné poradiť.“

„Pre mňa je to jeden z najchytrejších pretekárskych jazdcov, dokáže čítať preteky, presne vie, kedy sa má brániť, kedy zatlačiť, kedy je lepšie niekoho nechať ísť, pretože je na odlišnej stratégii. Potrebuje informácie o tom, čo sa deje okolo neho a čo nemôže sám vidieť, potom dokáže čítať preteky,“ povedal Zehnder.

Toho sa Tom Clarkson opýtal aj na muža, ktorý, rovnako ako Kimi, svoju kariéru v Sauberi začínal. Charles Leclerc tu v roku 2018 prišiel ako nováčik a rovnako ako Räikkönen sa po jednom roku vydal do top tímu.

„Je veľmi talentovaný. Potreboval však o trochu viac času, než sa očakávalo. Myslím, že jeho prvé body prišli v Baku. Do toho momentu sa však trápil, pretože jazdecký štýl potrebný vo Formule 1 bol o niečo odlišný než vo Formule 2. Všetci sme očakávali, že sa prispôsobí o trochu rýchlejšie a myslím si, že to od seba očakával aj on sám,“ hovorí Zehnder.

„Vo výsledku je však Charles možno tým najkomplexnejším jazdcom, s akým som kedy pracoval, hlavne po stránke prirodzeného talentu a pretekárskej inteligencie. Je tiež veľmi sústredený a jedného dňa z neho bude majster sveta,“ povedal Zehnder.

Súvisiace články