logo F1online.sk

Posledný tréning na vode ovládol Nicholas Latifi

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2022

Záverečný tréning na Veľkú cenu Maďarska sa niesol v znamení dažďa. Pár desiatok minút pred jeho štartom sa nad Budapešťou strhol silný lejak, ktorý síce postupne ustal, ale trať preschnúť nestihla. Podmienky sa začali výraznejšie zlepšovať až v samom závere. Práve vtedy udrel kanadský rýchlik menom Nicholas Latifi.

Keď pilot Williamsu odjazdil čas 1:41,480 na intermediálkach, tribúnami aj media zónou sa začal ozývať potlesk. Nicholas Latifi totiž prekonal vtedajšie maximum Charlesa Leclerca o viac než šesť desatín sekundy, čo sa len tak nevidí. “Tiež som dumal, či to tlieskajú mne,” priznal prekvapený Latifi.

Ani Charles Leclerc vo vysielačke spočiatku nechápal, čo sa to vlastne stalo. Ako mohol Latifi na Williamse poraziť ostatných rozdielom triedy? Leclercovi to napokon inžinier vysvetlil: Williams stihol v závere odjazdiť dve merané kolá na intermediálkach. Na zrýchľujúcej sa trati platilo, že čím neskôr začnete svoje kolo, tým lepší čas na zohriatych pneumatikách zajazdíte. Alex Albon nakoniec skončil tretí.

Max Verstappen berie štvrté miesto pred Georgeom Russellom. Obaja títo piloti sa dnes sťažovali na nedostatok gripu, no rozhodne neboli sami. Sťažnosti, že sa im jazdí ako na ľade, sme počuli aj vo vysielačkách Micka Schumachera, Kuan-jü Čoua, Daniela Ricciarda či Lewisa Hamiltona, a tu sa menoslov jazdcov rozhodne nekončí. Ak bude v kvalifikácii pršať, bude to veľký boj s teplotami pneumatík.

Šieste miesto obsadil Fernando Alonso, ktorý bol spomedzi pilotov najodvážnejší. Ako prvý prezul na intermediálky a v priebehu tréningu na nich šikovne zvŕtal svoj Alpine.

V prvej desiatke máme ešte Carlosa Sainza, Landa Norrisa, Sebastiana Vettela, ktorý sa v závere postaral o červenú vlajku, keď mu ušla zadná časť auta a trafil bariéru, a tiež Kevina Magnussena.

Pre úplnosť doplňme, že Vettel, Magnussen, Schumacher, Čou, Cunoda a Gasly zajazdil svoje osobné maximá na monzúnkach, ostatní obuli intermediálky.

Image