logo F1online.sk

Chystáme ešte veľa vylepšení, sľubuje Mercedes

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 8. 2022

Mercedes práve získal druhé dvojité pódium za sebou. Do prvej trojky sa vzhľadom na jeho problémy z úvodu sezóny prepracoval celkom rýchlo, no na víťazstvo predsa len ešte niečo chýba. Uvedomujú si to aj inžinieri Mercedesu, ktorí prezrádzajú, že ich tím chystá ešte množstvo noviniek.

Strieborné šípy si z maďarskej metropoly odnášajú 34 bodov, čo je len o jeden menej ako Red Bull. Pomaly, ale isto mažú náskok Scuderie Ferrari v konštruktérskom šampionáte. Počas letnej prestávky môžu pomýšľať na to, že na jeseň zaútočia na post vicemajstra.

“Gratulácie patria celému tímu!” zvolal nadšený Andrew Shovlin, hlavný inžinier Mercedesu. “Celý tím a jazdci môžu byť hrdí na to, ako sme po ťažkom piatku zvrátili priebeh víkendu. Georgeova prvá pole position a prvá pole position tímu s monopostom W13 predstavuje pekný úspech. A s ďalším dvojitým pódiom na konte sa nám bude skvele odchádzať na letnú prestávku.”

Angličan však zdôrazňuje: “Aby sme získali to prvé víťazstvo v sezóne, potrebujeme nájsť ešte niečo viac. Avšak, každý víkend máme pocit, že sa dostávame čoraz bližšie k čelu. Celá stajňa je odhodlaná už čoskoro sa vrátiť na najvyšší stupienok na pódiu.”

Cieľom je dokázať to už v priebehu aktuálnej sezóny. Mercedes totiž nechce prepnúť vývoj na budúci rok predčasne. Najskôr je odhodlaný nájsť dokonalý liek na poskakovanie s aktuálnym konceptom, ktorý má papierovo väčší potenciál ako tradičnejšie riešenie bočníc.

“Pokiaľ ide o samotné vylepšenia, áno, sú to postupné kroky. Sú to drobné veci, ktoré pridávame na auto, ale dôležité je, že máme v pláne predstaviť oveľa, oveľa viac vylepšení na nasledujúcich veľkých cenách,” v dobrom slova zmysle dráždil fanúšikov Mercedesu hlavný stratég James Vowles ešte pred víkendom v Maďarsku. “Dotiahnuť sa na úroveň Ferrari a Red Bullu sa nám nepodarí len tak naraz. Dúfame však, že rovnako, ako ste mohli vidieť v doterajšom priebehu sezóny, budeme postupne zmenšovať tú stratu.”

A ako hodnotí doterajší priebeh ročníka Andrew Shovlin? “Toto bol najťažší štart do šampionátu, aký sme zažili za poriadne dlhú dobu. Veľmi nás však teší, keď vidíme, ako tvrdo na tomto aute pracuje celý tím s jazdcami, aby sme ho dostali tam, kde ho chceme mať.”

“Avšak, teraz sa už všetci tešíme na letnú prestávku, aby sme načerpali nové sily. Následne v Spa budeme pokračovať tam, kde sme skončili. Dúfame, že budeme mať dobrý záver roka,” nádejá sa inžinier Mercedesu.

Súvisiace články