logo F1online.sk

Alpine netušil o Alonsovom podpísaní zmluvy s Aston Martinom, prezradil Szafnauer

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2022

Fernandovi Alonsovi sa v pondelok podarilo prekvapiť nielen motoršportový svet, ale aj svojho zamestnávateľa. Šéf Alpinu Otmar Szafnauer prezradil, že o podpise zmluvy medzi Alonsom a Aston Martinom netušil a dozvedel sa o ňom až v pondelok z oficiálneho stanoviska britského tímu.

Čo by sme dali za to, aby sme v pondelok ráno videli tváre šéfa tímu Otmara Szafnauera a výkonného riaditeľa Laurenta Rossiho, keď sa ráno na twittri dočítali, že Fernando Alonso mieri ku konkurencii. Sami vraj totiž netušili, že Španiel sa chystá odísť; dokonca v nedeľu pred odletom z Budapešti Alonso Szafnauera uisťoval o tom, že ešte s nikým nepodpísal nový kontrakt.

V pondelok sa prvýkrát dozvedel o tom, že Španiel si z neho spravil dobrý deň. “To bolo prvé potvrdenie, ktoré som dostal,” prikývol Otmar Szafnauer v rozhovore pre Autosport. “Samozrejme, keď ste v padoku, šíria sa v ňom kadejaké špekulácie. Ja som začul klebety, že Aston má záujem. Akonáhle začujete, že majú záujem, pravdepodobne prebehli nejaké rokovania. Navyše sme o nich aj mali nejaké indície, napríklad keď uvidíte, že z motorhomu vychádzajú v ten istý čas. Také veci som si všimol.”

“Bol som však presvedčený, že aj keď prebiehajú tieto rokovania — na skúmaní všetkých možností nie je nič zlé —, že sme veľmi blízko. Takže áno, prvé potvrdenie som dostal až z oficiálneho vyhlásenia. Ja som sa ho (Alonsa, pozn. red.) na to pýtal a povedal mi. ‘Nie, nie, nič som nepodpísal.’ Takže bol som trochu prekvapený,” priznáva.

Šéf Alpinu následne dostal otázku, či už od oficiálneho oznámenia prestupu hovoril s Fernandom Alonsom. “Ešte som sa s ním nerozprával, keďže je niekde na lodi, myslím, že niekde na gréckych ostrovoch. Dnes ráno som o tom hovoril so zamestnancami tu v Enstone a ako druhé som prišiel za vami. V pondelok som riešil hŕbu telefonátov od potenciálnych jazdcov.”

Otmar Szafnauer zároveň tvrdí, že Alonsovi bola ponúknutá zmluva 1+1. Sezónu 2023 by mal teda garantovanú s tým, že na ročník 2024 by sa vzťahovala opcia. Zdá sa teda, že Lawrence Stroll neulahodil Fernandovi Alonsovi primárne dĺžkou kontraktu, ale najmä finančným ohodnotením a istotou zotrvania v padoku.

“Zostávalo nám vyriešiť už len posledné drobnosti, povedal, že jeho právnik by sa s nami k tomu vrátil. Veril som, že to je pravda,” pokračoval Szafnauer, ktorý v nedeľu večer pred novinármi nejavil ani štipku pochybnosti, že by to malo byť inak. Veď mu to sám Španiel potvrdil. “A potom, skôr než odišiel, sme si potvrdili, že to čoskoro podpíšeme. A on mi povedal: ‘Jasné, žiadny strach, ešte som s nikým iným nepodpísal, budeme v tom pokračovať v priebehu nasledujúcich dní.'”

Podľa nemeckých zdrojov k samotnému podpisu zmluvy malo dôjsť až v sobotu v motorhome Lawrencea Strolla. V konečnom dôsledku spôsob, ako sa Alonso “poza bučky” dohodol s Aston Martinom, je prinajmenšom alonsovský.

Szafnauer dodáva: “Ponúkli sme mu zmluvu 1+1. Debatovali sme o tom s Fernandom a hovorím mu — pozri, ak v budúcej sezóne o tomto čase budeš podávať výkony na rovnakej úrovni, samozrejme, berieme ťa a budeme pokračovať. Myslím si však, že on chcel mať istotu aj nezávisle na jeho výkonoch, chcel zostať dlhšie. Azda toto bola tá trhlina na zmluve 1+1 oproti ponukám 2+1 alebo 3+1, alebo priamej trojročnej zmluve.”

Súvisiace články