logo F1online.sk

Ricciardo si vychutnal oba Alpiny: Nie je zvyčajné zvládnuť dvoch naraz

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 8. 2022

Daniel Ricciardo je stále známy svojimi nezabudnuteľnými predbiehacími manévrami, ktorými si získal srdcia fanúšikov. Aj keď sa v posledných dvoch sezónach viac bráni než útočí, v Maďarsku ukázal, že to stále vie.

Jeho manéver, ktorým si v druhej zákrute poradil s Fernandom Alonsom i Estebanom Oconom, patril k najkrajším okamihom maďarského víkendu.

Ukázal pri ňom dobrú predvídavosť. Po svojom pitstope jazdil na strednej zmesi za Fernandom Alonsom, ktorý obul tvrdé pneumatiky. Tesne pred touto dvojicou vyšiel z boxov Esteban Ocon, ktorý len ťažko zahrieval svoju tvrdú zmes.

A keďže piloti Alpine medzi sebou častejšie bojujú než spolupracujú, vycítil Ricciardo príležitosť. „Videl som, čo sa deje. Alonso sa trápil na hardoch a Ocon vyšiel tesne pred nami. Pomyslel som si, že by mohli medzi sebou bojovať, a mohol by som jedného predbehnúť. Ale oni sa neustále kĺzali na vonkajšiu stranu a mne prešlo hlavou, že môžem zvládnuť oboch. Nie je zvyčajné predbehnúť dve autá naraz. Pomyslel som si, že možno dostanem aj trochu času na obrazovke v prenose,“ usmieval sa Daniel Ricciardo.

Austrálčan si radostne zakričal do vysielačky, čím pripomenul svoje slávnejšie časy. Žiaľ, bol to jeden z mála pekných momentov jeho pretekov na Hungaroringu. „Veril som, že po dvojitom predbehnutí by z toho mohlo byť niečo dobré, no preteky boli ešte len na začiatku. V každom prípade, bol to vrchol dňa, príjemne ma naladil. Bola to jedna z mála komunikácií vo vysielačke, pretože väčšinu času som len klesal poradím nadol,“ skonštatoval pilot McLarenu.

Ako sme už rozoberali v pondelok, Ricciarda ´zarezala´ pneumatiková stratégia tímu. Na posledný stint obul tvrdú zmes, na ktorej nemal šancu proti obom Aston Martinom či Pierrovi Gaslymu. Keď ešte inkasoval päťsekundový trest za kontakt so Strollom, bola jeho nedeľa totálne pokazená.

Ku kontaktu medzi Ricciardom a Strollom prišlo prakticky na rovnakom mieste, kde Daniel predtým predbehol Alpiny. „Akonáhle som počul, že Stroll obul mäkké pneumatiky, bolo mi jasné, že to bude ťažké. Ani som nechcel ísť do druhej zákruty spolu s ním, pretože som vedel, že len prejde okolo mňa po vonkajšku. Mám pocit, že som brzdil skoro a nechával som mu priestor, no akonáhle som zatočil, kolesá sa zablokovali. V tej chvíli sa už kontaktu nedalo zabrániť. Trest bol jasný a zaslúžený.“

Medzi aktérmi tohto incidentu prišlo po pretekoch k zaujímavej konverzácii. „Lance za mnou prišiel a povedal, že tvrdé pneumatiky boli fakt hrozné. Trochu sme sa na tom zasmiali. Ospravedlnil som sa mu, aj keď to už nič nezmenilo. Celkovo som nezažil zábavné preteky. Teším sa na pauzu. Týchto šesť mesiacov nebolo takých, aké by som chcel,“ uzavrel Ricciardo.

Súvisiace články