logo F1online.sk

Binotto: Vo Ferrari netreba nič meniť, zlyhali sme len v jedných pretekoch

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 8. 2022

Napriek tomu, že na Ferrari sa kvôli častým chybným stratégiám zniesla spŕška kritiky zo strany odbornej i laickej verejnosti, šéf tímu Mattia Binotto nevidí žiadny dôvod na to, aby sa počas letnej prestávky začali diať v Maranelle nejaké zmeny.

Scuderia je v posledných dňoch terčom mnohých vtipov na sociálnych sieťach. Dôvodom sú opakované strategické prešľapy, ktoré v konečnom dôsledku nahrávajú jej hlavnému súperovi v boji o titul – Red Bullu.

Nedávne podujatie v Maďarsku takisto skončilo fiaskom, keď pilot Ferrari Charles Leclerc ešte v polovici pretekov viedol, avšak po nezmyselnom prezutí na tvrdé pneumatiky sa prepadol až na konečné šieste miesto.

Rakúsky tím má momentálne v Pohári konštruktérov pred stajňou z Maranella už 97-bodový náskok. Čoraz viac sa hovorí o tom, že vo Ferrari by mali padať hlavy. Mattia Binotto to však tak tragicky nevidí a o svoju stoličku sa očividne neobáva. „Nie je to otázka smoly a nie je čo meniť. Vždy je to otázka neustáleho učenia sa a získavania skúseností či zručností.“

„Ak ešte raz zbilancujem prvú polovicu sezóny, nie je dôvod, prečo by sme mali niečo meniť. Musíme sa však pozrieť na to, čo sa dnes (v nedeľu, pozn. red.) stalo a pochopiť to. Jednoducho sa musíme zaoberať tým, čo bolo zle, musíme tomu porozumieť a potom to riešiť, aby sme mohli byť opäť konkurencieschopní, tak ako v tých dvanástich pretekoch pred Maďarskom,“ povedal šéf Scuderie krátko po pretekoch na Hungaroringu.

Binotto tvrdí, že Ferrari nemalo rýchlosť na to, aby v Maďarsku zvíťazilo, a to bez ohľadu na stratégiu. „Vyhrávame aj prehrávame ako tím. Dnes sa nám síce nedarilo, ale myslím si, že máme veľký potenciál. V prvom rade sa musíme sústrediť na to, aby sme pochopili, čo sa v nedeľu stalo, musíme to vyriešiť a potom sa vrátime ešte silnejší.“

„Prvú časť sezóny môžeme vnímať pozitívne. Z trinástich pretekov sme zlyhali len v jedných. V ostatných sme z rôznych dôvodov nevyhrali. Niekedy to bolo frustrujúce a zaslúžili sme si viac, ale je pozitívne, že až v dvanástich pretekoch sme bojovali o víťazstvo,“ bilancuje 52-ročný inžinier.

Rodák zo švajčiarskeho Lausanne sa nevzdáva. „Šampionát je matematicky stále otvorený. Nedá sa povedať, že by sme vypadli z hry o titul. Musíme však analyzovať, čo sa stalo v Maďarsku. Ak to pochopíme, môžeme byť opäť konkurencieschopní. Musíme sa uistiť, že sa to už nezopakuje. Ciele ostávajú nezmenené. Po letnej prestávke sa pokúsime vyhrať každé preteky.“