logo F1online.sk

Tú hodinu a pol som mohol presedieť aj v saune, vyhlásil Bottas

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2022

Už tretíkrát po sebe Alfa Romeo odchádza z dejiska veľkej ceny naprázdno. Kuan-jü Čou odstúpil po tom, čo mu vypovedala poslušnosť technika, a Valtteri Bottas obsadil len štrnáste miesto, hoci sa podľa vlastných slov v kokpite dosť vyžmýkal.

Švajčiarska stajňa si môže všimnúť negatívny trend vo svojich výsledkoch. Na začiatku sezóny dokázala pravidelne bodovať, no v štyroch z posledných piatich pretekov zaznamenala tučnú nulu. Rýchlosť jej jasne chýbala aj v Le Castellet.

Valtteri Bottas vyhlásil, že v nedeľu mohol pokojne robiť aj niečo iné. “Tú hodinu a pol som mohol presedieť v saune a získal by som rovnako veľa bodov,” odľahčil rozhovor veľký milovník fínskej sauny. “Toľko potu pre nič. Ale samozrejme, niečo sa vždy naučíte.”

Alfa Romeo bude môcť študovať dáta a skúmať, prečo vo Francúzsku tak strácala. Avšak, ak jej chýbala čistá rýchlosť, tak v priebehu pár dní pred pretekmi v Maďarsku to zrejme nevyrieši. A určite sa jej nepodarí dohovoriť pani Šťastene, ktorá sa na Bottasa vôbec neusmievala.

Valtteri Bottas totiž musel vyzúvať tvrdú zmes už v osemnástom kole po nehode Charlesa Leclerca. Načasovanie to bolo smolné, pretože gumy nedokázal ideálne využiť, no “zastaviť som musel, pretože inak by som v boxoch stratil príliš veľa času”.

Zastávka počas výjazdu bezpečnostného vozidla je vo Francúzsku azda najvýhodnejšia v kalendári, keďže pilot počas pitstopu pod zelenou vlajkou stratí celých 27 sekúnd — na iných okruhoch je to o päť až sedem sekúnd menej. Takúto príležitosť si Bottas nesmel nechať ujsť, aj keď to znamenalo, že bude musieť zastaviť ešte aspoň raz, aby vymenil stredne tvrdú zmes.

“Bolo by super, keby som mohol zostať vonku a potom skúsiť zastaviť po mediumky. Pre ľudí na tvrdej zmesi to nebolo vôbec dobre načasované,” pokračoval Bottas, ktorého opäť trápil štart i napriek tomu, že Ferrari vo Francúzsku predstavilo novú spojku. V nedeľu však za to nemohla ona. “Tentoraz sa mi pretočili kolesá, dôvod ešte nepoznám.”

Alpine a McLaren si domov odnášajú plné vrece bodov, jeden dokonca získal aj Aston Martin. Jedinou útechou je, že Haas a AlphaTauri zažili podobne slabé víkendy. “Teraz vidíme, že niektoré stajne dosiahli väčší progres než my.” Súboje s McLarenom a Alpinom už začínajú vyzerať ako z ríše fantázie. “Pekne pokročili vpred. Dúfame, že toho už tak veľa nepredstavia.”

Alfa Romeo chce do Maďarska priniesť nové komponenty, ktoré je vraj “maximálne nutné” predstaviť. “Dúfame, že dokážeme ísť naplno a ku koncu budeme mať ešte aj nejaké ďalšie komponenty, pretože aj Williams mal rýchlejšie tempo ako my. To by sa pred pár pretekmi určite nestalo.”

Súvisiace články