logo F1online.sk

Gasly po kvalifikačnom debakli: Mal som pocit, akoby som mal defekt

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 7. 2022

Pierre Gasly začínal víkend v Le Castellet s veľmi dobrou náladou. Najskôr aj trochu žartovne hovoril o útoku na pole position, o pár minút neskôr o umiestnení v prvej šestke a následne o jednoznačnej ambícii postúpiť do Q3. V sobotu tak musel prehltnúť veľmi horkú pilulku, keď vypadol už v prvej časti kvalifikácie.

Do Q3 sa dostaneme “s peknou rezervou”, tvrdil Pierre Gasly po piatkových tréningoch. To sa nakoniec AlphaTauri podarilo, no len zásluhou Júkiho Cunodu. Domáci jazdec zostal stáť pred bránami Q2. Na postupovú pätnástu priečku mu chýbalo 0,016 sekundy.

“Som extrémne sklamaný, pretože v piatok to vyzeralo tak sľubne. Avšak, už od dnešného rána som mal v aute úplne iné pocity,” vysvetľoval dramatický pád Pierre Gasly. “V treťom tréningu som sa kĺzal stále viac. V kvalifikácii to bolo o tom istom, odjazdil som čisté kolá, ale veľmi som sa šmýkal v pomalých zákrutách. Nemal som žiadnu trakciu. Nerozumiem celkom tomu, ako sme mohli tak veľa stratiť v porovnaní s piatkom.”

AlphaTauri mala v doterajšom priebehu sezóny problémy v rýchlych zákrutách, preto je záhadou, prečo sa Gaslymu nedarilo práve v tých pomalých. Týždeň pred pretekmi v Maďarsku Francúz bije na poplach.

Inžinieri vraj najlepšie budú vidieť problémy na dátach z Gaslyho posledného kola, vtedy boli najvypuklejšie. “Áno, skoro som sa roztočil. Myslel som si, že mám defekt. S chlapcami sa musíme pozrieť na to, čo sa stalo. Bolo to nanič.”

“Ten posledný výjazd bol určite najhorší, no taký bol trend od dnešného rána. V podstate všade som mal veľké problémy so zadnou časťou, ktorá sa šmýkala,” opisoval postupne sa zhoršujúce správanie monopostu AT03.

Gasly nakoniec odmietol debatu o tom, či za prepad nemohli náhodou vylepšenia, ktoré tím predstavil v piatok. V úvodných dvoch tréningoch totiž všetko fungovalo “skvele”. Potom je však veľkou záhadou, prečo po “drobných” zmenách medzi druhým a tretím tréningom nastal taký prepad.

Súvisiace články