logo F1online.sk

Vylepšenia nadchli Gaslyho natoľko, že hovorí o pole position

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 7. 2022

Pierre Gasly po víkende v Rakúsku konštatoval, že jeho tím potrebuje reštart. Zrejme sa ho dočká už vo Francúzsku, kde sa domáci pretekár s vylepšeným monopostom AT03 vyšvihol vysoko do prvej desiatky. Z rýchlosti je taký nadšený, že v sobotu by chcel zabojovať s Mercedesmi či dokonca Red Bullmi.

AlphaTauri nasadenie noviniek odkladala a odkladala, čo malo za následok tri suché nedele bez zisku majstrovských bodov. Tento víkend sa situácia konečne mení. Piloti preverujú novú podlahu, difúzor aj kryty motora a zatiaľ vyzerajú byť spokojní.

“Dúfam, že zabojujeme o pole position, ešte uvidíme,” usmieval sa Pierre Gasly. “Chcem povedať, že ak dokážem zabojovať s týmito dvoma chlapcami po mojej pravici, tak budem spokojný,” uviedol s odkazom na prístojacich Péreza a Hamiltona. “Taký je náš cieľ.”

Realisticky AlphaTauri istotne nemôže pomýšľať na pole position, no vyrovnanie najlepšieho kvalifikačného výsledku z Baku, kde Gasly skončil šiesty, nie je nereálne. Takáto sobota by bola jasným dôkazom, že tím sa uberá správnym smerom.

“Nechýba nám tak veľa, no v strede poľa je to extrémne tesné. Dve alebo tri desatinky vás momentálne môžu posunúť o sedem alebo osem pozícií,” vyratúva domáci jazdec. “Posledných pár pretekov sme sa posúvali smerom dolu. Dúfam, že tieto vylepšenia nás vystrelia späť do toho súboja a aj z môjho osobného hľadiska budú istou vzpruhou. Nesmierne sa teším na to, čo to prinesie.”

V piatkových tréningoch to bolo piate a siedme miesto. Zo stredu poľa ho predbehol Lando Norris, nuž a na spomínaného Lewisa Hamiltona mu chýbali štyri desatinky sekundy. “Bolo to skvelé,” hodnotil správanie auta v piatok. “Je zrejmé, že sme zrýchlili. To je pozitívne. V noci musíme prezrieť množstvo dát, aby sme pochopili, čo presne nám to prinieslo, ale celkovo to malo pozitívny efekt. Určite máme o čosi lepší výkon v porovnaní s ostatnými. Azda odomkneme ešte viac z toho potenciálu v sobotu.”

A kým Pierre Gasly “stopercentne” mieri do Q3, Júkiho Cunodu čaká o čosi viac práce. V prvom tréningu totiž nejazdil s novým monopostom, aby inžinieri mohli priamo porovnávať dáta medzi jednotlivými špecifikáciami. Japonec sadol do nového auta až popoludní.

Júki Cunoda vníma vylepšenia veľmi pozitívne. “Dnes sme mohli celkom dobre porovnávať medzi mnou a Pierreom. Myslím si, že sme nazbierali dobré dáta, máme ich dosť na sobotu, teším sa na to.”

“Okamžite v druhom tréningu som pocítil ten rozdiel,” porovnáva dve špecifikácie monopostu. “Bol to veľký rozdiel. Som dosť spokojný.” Aj vďaka tomu verí v postup do najlepšej desiatky. “Bude to náročné, ale myslím si, že naše auto má rýchlosť, aby sa nám to mohlo podariť. Hlavne na mojej strane však musíme spraviť viacero vecí.”

Súvisiace články