logo F1online.sk

Čou odvádza perfektnú prácu, hovorí Vasseur

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 7. 2022

Jediný nováčik v pelotóne Formuly 1 Kuan-jü Čou si zatiaľ počína veľmi dobre, čo samozrejme pozitívne vnímajú aj v Alfa Romeo. Vedenie tímu dokonca tvrdí, že čínsky pretekár splnil všetky podmienky na to, aby mohli začať uvažovať nad predĺžením jeho kontraktu.

Čou na fanúšikovskú aj odbornú obec zapôsobil už len tým, keď sa hneď pri svojom debute v kráľovnej motoršportu umiestnil na desiatom mieste, pričom ďalšie body pridal aj pred pár týždňami v Kanade. Jeho meno sa spája aj s najstrašidelnejším momentom tohto ročníka, keď v Silverstone utrpel ťažkú haváriu.

Za spomínaný incident však nemohol. Dôležité sú teda jeho výkony za volantom, ktoré si vyslúžili aj pochvalu od šéfa tímu Frédérica Vasseura. „Na začiatku sme mali nejaké ciele, aby sme sa dostali do Q2, aby sme získali body v sezóne a tak ďalej. A on všetky tieto ciele splnil. Zatiaľ sa zvládol dostať do Q2 hneď v Bahrajne a v pretekoch tam získal bod. Potom sa dokázal krok za krokom zlepšovať, aj keď sme mali po všetkých stránkach problémy so spoľahlivosťou.“

„Nepovedali sme mu to, ale som rád, že v Montreale získal body, pretože si to zaslúžil. A zatiaľ odvádza perfektnú prácu v aute, ale aj mimo neho, pretože je to veľmi dobrý tímový hráč a tímový kolega. Vždy prináša chlapcom motiváciu navyše, má pozitívny prístup, a to je pre nás dobrý impulz,“ nešetrí chválou šéf stajne z Hinwilu v rozhovore pre Motorsport.

Vasseur povedal, že je nevyhnutné, aby obaja jazdci Alfy Romeo bodovali, ale odmietol, že by tým na Číňanove plecia vyvíjal väčší tlak. „Tlak nie je to správne slovo, skôr je to povzbudzovanie. Ak totiž chceme bojovať s Alpinom alebo McLarenom, musíme bodovať s dvoma autami, to je povinnosť. Okrem toho aj Valtteri Bottas potrebuje vedľa seba niekoho, kto ho dokáže postrčiť.“

„A pre nás je tiež dôležité mať v boji druhé auto, aby sme sa mohli hrať so stratégiou a tak. A aj z hľadiska vývoja auta je teraz Čou už na takej úrovni, že do toho môže priniesť svoj vlastný pohľad.  To je pre nás dôležité, mať dve autá, ktoré budú bodovať,“ vysvetľuje Francúz.

V Alfe Romeo sa zatiaľ ešte nedohodli na tom, kto bude Bottasovým tímovým kolegom v roku 2023. Vasseur má ale jasno v tom, že Čou sa musí sústrediť predovšetkým na to, aby odviedol čo najlepšiu prácu a následne bude mať väčšiu šancu získať ďalšiu zmluvu. Ponúka sa totiž aj možnosť angažovať talentovaného Thea Pourchaira z F2.

„Všetci sú viac než spokojní s tým, čo dnes robí. Pre mňa je to komfortná situácia, keď mám k dispozícii jazdcov, ktorí prinášajú dobré výsledky. Čou sa však musí sústrediť na seba. S odvedenou prácou som viac ako spokojný,“ uzatvára 54-ročný inžinier.

Súvisiace články