logo F1online.sk

Piloti AlphaTauri si od vylepšení sľubujú naozaj veľa: Mali by priniesť skutočné zlepšenie

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2022

Štrnáste miesto, také je najlepšie umiestnenie AlphaTauri v posledných troch pretekoch. V tábore stajne z Faenzy rastie frustrácia a po Rakúsku ju naplno vyjadril pilot tímu Pierre Gasly. Rýchle a stredne rýchle zákruty boli v doterajšom priebehu veľkou slabinou monopostu AT03, ktorú má riešiť posledná veľká aktualizácia pripravená na Veľkú cenu Francúzska.

Nebyť týchto zmien, piloti Pierre Gasly a Júki Cunoda by do Francúzska cestovali so značne skromnejšími cieľmi. S pozmeneným balíkom však dúfajú, že dôjde k výraznému zlepšeniu. Vylepšenia sú totiž zamerané presne na riešenie slabín monopostu AT03.

„Paul Ricard je trať, na ktorej potrebujete nastavenie fungujúce v stredne rýchlych zákrutách,“ hovorí pred štartom víkendu Júki Cunoda. „Môže to byť dosť zložité, pretože tu máte dlhú rovinku a rýchlu zákrutu Signes, ale taktiež pomalé zákruty na konci prvého a tretieho sektora.“

„Za normálnych okolností by takáto trať zvýraznila niektoré slabiny nášho auta, ale do Francúzska privezieme vylepšenia, takže dúfam, že to už nebude platiť. Už je naozaj načase, aby sme sa vrátili do Q3 a v nedeľu získavali body ľahšie,“ hovorí japonský mladík.

„Rozhodli sme sa nasadiť veľký upgrade miesto viacerých menších. Toto posledné vylepšenie je zamerané na zlepšenie aerodynamickej záťaže monopostu, nakoľko boli našou slabinou stredne rýchle a rýchle zákruty. Dúfam, že to zlepší našu konzistenciu a umožní nám to opäť zabojovať na čele stredu poľa,“ dodal s nádejou Cunoda.

Pre Pierra Gaslyho to bude na Paul Ricard domáce podujatie. Nemá preto žiadny záujem sa motať niekde v okolí pätnásteho miesta, ako tomu bolo v prípade Veľkej ceny Rakúska, ktorú Francúz označil za „jedno z najťažších podujatí v doterajšom priebehu sezóny“.

„Šprintový formát všetky naše problémy zrejme ešte zhoršil,“ priznal Gasly. „Viem, že každý má rovnaké podmienky, ale nemali sme dostatok času na pretekové simulácie. Naša kvalifikačná výkonnosť bola okej, ale v šprinte sme nemali žiadne tempo.“

„Pokiaľ ide o pozitíva, tak som spokojný s mojím prístupom k pretekom i s úrovňou koncentrácie. Vyhol som sa porušovaniu traťových limitov, čo bol pre mňa dobrý krok.“

„Verím, že s aktualizovaným balíkom sa veci tento víkend výrazne zlepšia. Vylepšenia sú zamerané primárne na aerodynamickú stránku, takže som zvedavý. Na Paul Ricard ich vyskúšam v nádeji, že nás dokážu vrátiť do boja o body,“ dodal Gasly.

Súvisiace články