logo F1online.sk

Po Silverstone smeroval Cunoda priamo k Tostovi „na koberček“

Juki Cunoda a Franz Tost
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 7. 2022

Problémy Júkiho Cunodu neustávajú. Po sľubnom začiatku novej sezóny sa japonský mladík vrátil späť do starých koľají, opäť prehráva súboje s tímovým kolegom a opäť robí zbytočné chyby. Tá v Silverstone bola zvlášť bolestivá, keďže pripravila o preteky hneď tri monoposty Red Bullu. Niečoho takého by sa jazdec dopúšťať nemal, zvlášť taký, ktorý na rok 2023 nemá zmluvu. Zopár úprimných slov si Júki v poslednom čase vypočul aj od svojho šéfa Franza Tosta.

Pri problémoch, ktoré v poslednom čase spôsobil sebe i svojmu tímu sa nedá ubrániť dojmu, že prístup Helmuta Marka k juniorským pretekárom sa za ten čas zmenil. Najímanie psychológov a veľká trpezlivosť neboli výsady, ktorými pomáhal jazdcom ako Daniil Kvjat či Jean-Éric Vergne.

Aj keď nikto nemôže poprieť Cunodovu nesmiernu rýchlosť, tak jeho horúca hlava spôsobuje šéfom Red Bullu a AlphaTauri nemalé vrásky. „Pre tím to bola hotová nočná mora,“ spomína Franz Tost na podujatie v Silverstone.

„Boli sme na siedmom a ôsmom mieste, pričom sme si plne uvedomovali, že Silverstone je pre nás náročná trať. Preto boli tieto pozície pre nás naozaj dobré. Júki však bol trochu netrpezlivý, pokúsil sa Pierra predbehnúť na brzdy, ale stratil kontrolu nad zadnou časťou monopostu a narazil do neho.“

„Hneď po pretekoch som si ho zavolal do svojej kancelárie a povedal mu, že toto je absolútne neprijateľné a že musí byť disciplinovanejší a trpezlivejší. Toto nebola prvá kolízia medzi tímovými kolegami a nebude ani posledná – teda, v našom prípade snáď áno –, keďže sme to v histórii Formuly 1 už zopárkrát videli,“ hovorí Tost. „Napriek tomu sa však niečomu takému treba vyhnúť za každú cenu.“

Takéto incidenty určite nie sú dobré pre Cunodovu budúcnosť. V AlphaTauri pred pár týždňami potvrdili zotrvanie Pierra Gaslyho aj v sezóne 2023, ale o Júkim nepadlo ani slovo. Dobrou správou pre mladého Japonca je aspoň to, že má všetko vo vlastných rukách.

„Mám rád ‚problémové deti‘, pretože to sú naozaj dobré deti, ktoré z toho môžu niečo vyťažiť. Ja práveže nemám rád ‚sväté deti‘. Júki urobil chybu, dobre si to uvedomuje a bude na tom pracovať. Stále je v procese svojho vývoja. Je rýchly a robí si to po svojom. Chce to trochu času,“ upokojuje Tost.

„Ak bude pokračovať tak, ako v priebehu sezóny, teda okrem nehôd, tak si myslím, že má dobrú šancu u nás zotrvať. Záleží to na ňom. Ak bude predvádzať dobré výkony, potom zostane; ak nebude predvádzať dobré výkony, tak skončí – úplne jednoduché,“ dodal Tost.

Súvisiace články