logo F1online.sk

VC Rakúska: Leclerc uštval Verstappena, Ferrari zas s technickými problémami

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2022

Ak ste sa po sobote báli, že v nedeľu nás čaká ďalšie suverénne víťazstvo Maxa Verstappena, Veľká cena Rakúska vás vyviedla z omylu. Ferrari dnes bolo jednoznačne rýchlejšie na oboch zmesiach a s Verstappenom si priamo na trati poradilo niekoľkokrát. Z víťazstva sa teší Charles Leclerc, Carlos Sainz na druhej priečke chýba pre ďalšie technické problémy. Na pódiu sme tak mali aj Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona.

Už od prvého kola sme sledovali úplne iný priebeh ako v sobotu. Charles Leclerc okamžite začal vyvíjať tlak na Maxa Verstappena a dokázal sa držať v dosahu DRS. Už po desiatich kolách sa Verstappen vo vysielačke ozval, že takto to dlho neudrží, trápili ho najmä predné pneumatiky. O pár sekúnd Leclerc predbehol svojho úhlavného nepriateľa v boji o titul prvýkrát.

Holanďan sa rozhodol presedlať na dvojzastávkovú stratégiu, vďaka čomu po pitstopoch Ferrari získal pozíciu na trati. No vytrvalý Leclerc ho opäť dobehol a spravil s ním krátky proces. Red Bull skrátka nedokázal odpovedať na rýchlosť monopostov F1-75, ani na tú Sainzovu.

Pretekové double talianskeho tímu sa zdalo byť spečatené. Ferrari sa nebálo zastaviť v boxoch aj druhýkrát a opäť spadnúť za Verstappena. A toto sebavedomie bolo oprávnené. Vzápätí sa zrodil tretí predbiehací manéver Charlesa Leclerca na Verstappena, na rade bol Carlos Sainz.

Vtom sa však ukázala nevyspytateľnosť a krutosť motoršportu. Keď sa už-už Španiel chystal na útok, v nájazde do štvrtej zákruty mu začala dymiť a následne i horieť pohonná jednotka. Monopost Ferrari v katastrofálnom stave zostal zaparkovaný za štvrtou zákrutou, Carlos Sainz smutne sedel za bariérami a uvažoval, prečo má takú smolu.

Fanúšikom Ferrari musel prejsť mráz po chrbte, keď Charles Leclerc začal vo vysielačke hlásiť, že i on má problémy, tentoraz s plynovým pedálom, ktorý sa nevracal do pôvodnej polohy. V závere veľkej ceny ho preto začal dobiehať Max Verstappen. Infarktom fanúšikov sme sa nakoniec vyhli vďaka šachovnicovej vlajke. Keby mali preteky o dve kolá viac, istotne by sme sa dočkali ďalšieho súboja, z ktorého by už zrejme vyšiel víťazne Verstappen.

Tretie miesto si vybojoval Lewis Hamilton po štarte z ôsmeho miesta. Sedemnásobný majster sveta využil zaváhania súperov aj svojho tímového kolegu. V prvom kole totiž vo štvrtej zákrute kolidovali George Russell a Sergio Pérez. Mexičan v dôsledku poškodenia neskôr odstúpil, Russell dostal päťsekundový trest a Sainzov osud už poznáme.

Russellovi napokon päťsekundová penalizácia tiež veľmi neuškodila a skončil štvrtý. Mercedes bol rýchlejší ako monoposty zo stredu poľa. Haasy, Alpiny a McLareny zvádzali vlastné súboje o posledné bodované priečky.

Z tejto bitky odchádzal ako víťaz Esteban Ocon na piatom mieste pred skvelým Mickom Schumacherom. Mladý Nemec už v sobotu lamentoval nad tým, že ho tím nepustil cez jeho kolegu, hoci mal lepšie tempo. Zdravo nasrdený sa do toho oprel v nedeľu a ukázal, že naozaj dokáže byť rýchlejší.

Papájové farby háji na siedmej pozícii Lando Norris pred druhým Haasom v rukách Kevina Magnussena, a tiež Danielom Ricciardom. Prvú desiatku uzavrel bravúrny Fernando Alonso, ktorý pre výmenu pohonnej jednotky štartoval z devätnásteho miesta.

Alonsa však ešte čaká vyšetrovanie. Počas fázy VSC totiž zamieril do boxov po nové pneumatiky, no akonáhle vyšiel z boxov, vo vysielačke vyhlásil, že musí zastaviť opäť. Tímu to odmietol vysvetliť: “Skrátka musím zastaviť.” Žeby pneumatika nebola nasadená správne a Alonso sa takto chcel vyhnúť trestu? V najbližších minútach sa dozvieme viac.

V závere však Alonso nasadil zbesilé tempo a Albona s Bottasom sťahoval miestami až o dve sekundy na kolo. Nakoniec sa prebojoval do prvej desiatky.

Riaditeľstvo pretekov a komisári dnes mali plné ruky práce, tresty a upozornenia lietali jedna radosť. Čierno-bielu vlajku za prekračovanie limitov trate dostali Pérez, Gasly, Čou, Sainz, Hamilton, Schumacher aj Stroll, pričom v Norrisovom, Čouovom a Vettelovom prípade prišli dokonca päťsekundové tresty.

Pierre Gasly dostal päť sekúnd za spôsobenie kolízie so Sebastianom Vettelom, spomínaný Russell zas takmer identicky vyradil Sergia Péreza a obdržal rovnaký trest.

https://pbs.twimg.com/media/FXUAwNgXwAEMzaS?format=jpg&name=medium