logo F1online.sk

Vettelov otec: Sebastiana zlomili preteky v Rakúsku

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 8. 2022

Norbert Vettel, otec štvornásobného šampióna Sebastiana Vettela, prezradil, že priebeh Veľkej ceny Rakúska urýchlil myšlienky jeho syna na odchod do formulového dôchodku. Zároveň vyšlo najavo, že Aston Martin na Nemca tlačil, aby sa o svojej budúcnosti rozhodol ešte do letnej prestávky.

Podľa rešpektovaného novinára Tobiasa Grunera z AMuSu vedenie Aston Martinu Vettelovi zdôraznilo, že rozhodnutie o tom, či bude pokračovať alebo nie, musí urobiť do začiatku letnej prestávky. Tím mal totiž v zálohe aj plán B, v rámci ktorého už niekoľko týždňov rokoval o prestupe s Fernandom Alonsom. Španielov podpis si chceli zabezpečiť skôr, ako to spraví Alpine.

Sebastian Vettel teda poslúchol. Vo štvrtok pred víkendovou Veľkou cenou Maďarska oznámil, že na konci sezóny 2022 odíde z F1. Priznal však, že o tom potreboval dlho premýšľať. Jeho otec aktuálne prezradil, čo ho napokon presvedčilo.

„Je to škoda, avšak chápem ho. Môj syn mal neuveriteľnú kariéru, ale Rakúsko ho zlomilo. Veľmi ho bolelo, keď jazdil na konci štartového poľa, a to urýchlilo jeho rozhodnutie,“ hovorí Norbert Vettel. Pilot Aston Martinu v spomínaných pretekoch napokon obsadil až sedemnáste miesto.

Vettel starší zároveň povedal, že nechce zmeškať príležitosť vidieť svojho syna poslednýkrát na trati. „Určite to chcem urobiť a pravdepodobne si vyberiem Monzu, pretože tam získal svoje prvé víťazstvo vo Formule 1 s Toro Rosso. Práve tam sa začala veľká kariéra štvornásobného majstra sveta.“

Norbert Vettel je pôvodným povolaním stolár, zároveň aj veľkým nadšencom motokár. Samotný Sebastian vo viacerých rozhovoroch spomenul, že otec ho už od útleho veku podporoval a jeho rodina musela vynaložiť veľa úsilia na to, aby sa vôbec dostal do kráľovnej motoršportu. Ako sa neskôr ukázalo, stálo to za to.