logo F1online.sk

V druhom tréningu bol najrýchlejší Sainz pred Hamiltonom

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2022

Druhý najdôležitejší tréning v sezóne, ako ho nazval Karun Čandhok, patril z hľadiska rýchlosti Carlosovi Sainzovi. Španielsky pretekár sa na 5,9 kilometra dlhom okruhu ako jediný dokázal dostať pod hranicu 90 sekúnd, keď si na konto pripísal o necelé dve desatiny lepší čas ako Lewis Hamilton a Lando Norris na druhom a treťom mieste.

Dnešné jazdy boli naozaj dôležité. Tímy po mokrom prvom tréningu potrebovali dobehnúť zameškané. Okrem toho, že sa štandardne pripravovali na zvyšok súťažného víkendu a nastavovali svoje monoposty, potrebovali preveriť, či sa privezené novinky správajú na trati rovnako ako vo veternom tuneli.

Celkom dobré tempo dnes mala Scuderia Ferrari, ktorá kvalifikačné simulácie na stredne tvrdej zmesi jasne ovládla. Následne piloti začali prezúvať na softy, čo pre Scuderiu znamenalo, že sa dopredu predral Lando Norris. A hoci mladý Brit odjazdil svoje kolo už dosť skoro, jeho čas obstál veľmi dobre aj v konkurencii pokusov na rýchlejšej trati. Norris skončil tretí, Daniel Ricciardo však až deviaty.

Ak sa odstupy medzi tímami nebudú meniť ani vo zvyšku víkendu, Lewis Hamilton by podľa Tota Wolffa mohol pomýšľať na víťazstvo. Na svojom obľúbenom okruhu totiž nestratil ani dve desatiny, hoci monopost Mercedesu opäť poskakoval. Nebol v tom však sám; podobné problémy sme videli aj v prípade Fernanda Alonsa a Carlosa Sainza, ktorým obyčajne poskakovanie nerobí veľké starosti.

Max Verstappen a Sergio Pérez skončili až na štvrtom a siedmom mieste. Max Verstappen sa prakticky celý tréning sťažoval na záhadný zvuk v monoposte, ktorý nechcel ustať. Inžinierom sa ho nepodarilo identifikovať, no na dátach vraj nič neukazovalo, že by malo ísť o niečo závažné.

Charles Leclerc nemal veľmi dobrý piatok. V druhom tréningu ho sužovali problémy s displejom na volante, senzorom na pohonnej jednotke a v závere musel do boxov prichádzať veľmi pomaly. V monoposte vraj niečo “neznelo zrovna dobre”.

Fernando Alonso skončil piaty, pričom zaujímavosťou je, že svoje kolo neodjazdil ako štandardnú kvalifikačnú simuláciu. Po svojom pokuse totiž nezamieril do boxov, ale plynule pokračoval približne osem kôl pretekovým tempom.

Prvú desiatku uzavrel Lance Stroll, ktorý prvý tréning uzavrel červenou vlajkou. Popoludní ju maršáli nepotrebovali i napriek tomu, že viacero pilotov malo problémy a pre silný vietor vyleteli mimo trať.

Okrem toho Sebastian Vettel musel stráviť v garáži niekoľko minút pre poškodenú podlahu, ktorá zrejme nebola dosť pevná, a na aute Estebana Ocona sa objavila prasklina na bočnici.

Image

Súvisiace články