logo F1online.skF1online.sk

Prokurátor obvinil šiestich aktivistov zo Silverstone, dvaja z nich skončili vo väzbe

Protestujúci na okruhu v Silverstone
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2022

Protest aktivistov z britskej GP, ktorí v úvodnom kole pretekov prenikli na trať, bude mať súdnu dohru. Skupinka z hnutia Just Stop Oil totiž svojím počinom zašla za hranice toho, čo je nielen bezpečné, ale aj povolené. Prokuratúra ich už obvinila zo spolčenia s cieľom narušiť verejný poriadok.

Môžeme hovoriť o šťastí, že pri incidente sa nikomu nič nestalo. Cieľom protestujúcich bolo celkom zjavne vyjadriť svoj názor na to, ako fosílne palivá poškodzujú životné prostredie. Určite si na to však mohli vybrať spôsob, ktorý by neohrozil nielen ich, ale aj jazdcov a maršalov v Silverstone.

Britská polícia následne uviedla, že v súvislosti s incidentom zadržala sedem osôb, obvinených bolo šesť z nich. Tieto osoby vo veku od 21 do 46 rokov sa v utorok dostavili na Northamptonský okresný súd. Štyria z nich – David Baldwin, Emily Brocklebank, Alasdair Gibson a Bethany Mogie – boli prepustení na kauciu. Dňa 19. augusta ich čaká ďalšie konanie pred Northamptonským trestným súdom.

Ďalšie dve osoby – Joshua Smith a Louis McKechnie – boli vzaté do väzby, kde počkajú na ďalšie pokračovanie v konaní. Aj v ich prípade to bude 19. augusta pred Northamptonským trestným súdom.

Siedma osoba, ktorou je istý 43-ročný muž, bola po incidente zaistená, podľa stanoviska polície však nebola obvinená. Vyšetrovanie voči tejto osobe však pokračuje a je možné, že žaloba bude vznesená neskôr. Úrady okrem toho uviedli ešte jednu zaujímavú skutočnosť. Aktivisti vraj pri sebe mali lepidlo. Je pravdepodobné, že sa s jeho pomocou chceli prilepiť k asfaltu na Wellington Straight.

K zodpovednosti za protest sa na sociálnych sieťach prihlásila skupina klimatických aktivistov Just Stop Oil. Jej hovorca James Skeet pre ITV povedal, že „protest úspešne poukázal na najzávažnejší problém, ktorému ľudstvo čelí“.

Súvisiace články

Diskusia