logo F1online.sk

VC Kanady: Sainz nedokázal zlomiť chladnokrvného Verstappena, Hamilton na pódiu

Max Verstappen pred Carlosom Sainzom
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2022

Max Verstappen v nedeľu nadviazal na dominantné predstavenie v kvalifikácii a vyhral už svoju šiestu veľkú cenu v sezóne. Prvé dve tretiny pretekov totálne ovládol a nikomu nedal ani pomyslieť na to, že by mohol vyhrať. Nedeľu zdramatizoval až výjazd bezpečnostného vozidla, ktorý zahral do karát Carlosovi Sainzovi. Verstappen však ukázal nervy z ocele; Sainzove pokusy ho nedokázali rozhodiť. Túto dvojicu doplnil na pódiu Lewis Hamilton.

Red Bull si vo svojej vitríne bude musieť nájsť miesto pre ďalšiu víťaznú trofej. Takéto “starosti” mu v Kanade vyrobil Max Verstappen, ktorý do pretekov odštartoval dokonale. Fernanda Alonsa striasol hneď po zhasnutí červených svetiel a začal jazdiť akoby vo vlastnej lige. Dlho mal takmer desaťsekundový náskok pred najbližším prenasledovateľom Carlosom Sainzom, ktorý predbehol svojho krajana už v treťom kole.

Max Verstappen znervóznel až po druhom pitstope, keď to stratégovia nevypočítali ideálne a po výjazde z boxov sa zaradil tesne za Lewisa Hamiltona. I napriek lamentovaniu vo vysielačke ho to však nestálo veľa času. Na predbiehací manéver nepotreboval ani jedno celé kolo.

Carlos Sainz ho dokázal dostať pod tlak až po nehode Júkiho Cunodu, pre ktorú musel na trať vyjsť safety car. Ferrari to využilo na lacnú zastávku v boxoch. Sainz mal v závere o sedem kôl mladšie pneumatiky, no nedokázal to využiť. Prvý triumf v kariére tak nezískal.

Tretí skončil Lewis Hamilton pred tímovým kolegom Georgeom Russellom. Mercedesy si dnes šli vlastné preteky, keď šikovne využili prvé dve fázy VSC — na rozdiel od Fernanda Alonsa, ktorý nestihol zamieriť do boxov. Mercedesy si vďaka tomu pred ním vybudovali viac ako dvadsaťsekundový náskok, ktorý im pohodlne stačil aj na ďalší pitstop.

Nakoniec sa naplnili predpretekové slová Fernanda Alonsa, ktorý na štartovom rošte avizoval, že podľa tímových simulácií dnes nebude útočiť na trofej. Reálne vraj vyzeral zisk šiesteho, resp. siedmeho miesta, čo je zhodou okolností výsledok, ktorý si vybojovali Alpiny. Treba však poznamenať, že Alonso mal problémy aj s pohonnou jednotkou, podľa vlastných slov strácal 0,8 sekundy na kolo.

Alpiny v závere popredbiehal Charles Leclerc, ktorý dnes predviedol stíhaciu jazdu z devätnástej priečky. Aj v tomto prípade sa naplnili predpovede Ferrari o umiestnení v TOP5. Nebyť však viacerých problémov, Monačan mohol skončiť i vyššie.

Ferrari sa v jeho prípade rozhodlo nasadiť menšie zadné krídlo v nádeji, že mu to pomôže predbiehať. Maximálku mal síce vďaka tomu lepšiu, ale zadnej časti monopostu chýbal prítlak, zadné pneumatiky sa kĺzali a prehrievali. Nedostatočná trakcia Leclerca trápila, pretože sa dlho nevedel dostať cez súperov ani s pomocou DRS, najmä cez Estebana Ocona. Akoby toho nebolo málo, mechanikom sa nepodarila zastávka v boxoch, po ktorej opäť spadol do vláčika v strede poľa.

Ôsme a deviate miesto patrí kolegom Valtterimu Bottasovi a Kuan-jü Čouovi. Fín sa úspešne dal dokopy po piatkových problémoch s technikou a nie celkom vydarenej kvalifikácii, nuž a Čou ukázal, že má dobré pretekové tempo. Pokiaľ sa mu podarí kvalifikácia, môže pomýšľať na pekný bodový zápis.

Posledný bod si domov odnáša Lance Stroll, ktorý v závere prekonal Daniela Ricciarda aj svojho tímového kolegu. Aston Martin vo Vettelovom prípade stavil na pomerne zvláštnu stratégiu, keďže Nemec zamieril do boxov už po piatich kolách. Výjazd safety caru pre zmenu vôbec nevyužil, a tak po jeho odchode z trate mal o tridsať kôl staršie pneumatiky ako piloti okolo neho. Obrana bola zbytočná.

Alex Albon mal obrovskú smolu pri prvej fáze VSC, keďže do boxov zamieril tesne pred ňou. Jeho súperi si zastávkou ušetrili desať sekúnd, ktoré už britsko-thajský pilot nedokázal nájsť.

Lando Norris obsadil len pätnástu priečku. Po sobotňajších problémoch so senzorom pohonnej jednotky sa inžinieri rozhodli vrátiť k staršiemu agregátu, ktorý však výkonnostne strácal. Mladíkovi sa na rovinkách len sotva darilo predbiehať.

Veľká cena sa skončila predčasne pre troch pilotov. Sergio Pérez mal problémy s prevodovkou, Júki Cunoda havaroval po výjazde z boxovej uličky a Mick Schumacher musel odstaviť monopost po technických problémoch s motorom Ferrari.

Čierny deň Haasu zavŕšili problémy Kevina Magnussena, ktorému riaditeľstvo pretekov ukázalo čierno-oranžovú vlajku. V úvode pretekov sa mu zlomila koncová lišta predného krídla a hrozilo, že odletí, preto Dán musel nútene zastaviť pri svojich mechanikoch, hoci podľa inžinierov odlomená lišta nespôsobovala veľkú časovú stratu. Bezpečnosť je však druhá otázka.

https://pbs.twimg.com/media/FVpCU46WIAE5s7J?format=jpg&name=large