logo F1online.sk

Marko: Keď je Hamilton na pódiu, už ho chrbát nebolí

Max Verstappen, Carlos Sainz a Lewis Hamilton na pódiu VC Kanady 2022
© LAT Images/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková23. 6. 2022

Technická direktíva FIA týkajúca sa poskakovania má ďalšieho hlasného odporcu. Konkrétne je ním hlavný poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorému pripadá príliš nejasná. Rodák z Rakúska si zároveň spôsobom jemu vlastným zažartoval aj na margo boľavého chrbta pilota Mercedesu Lewisa Hamiltona.

Po zmene pravidiel volal obzvlášť Mercedes, ktorý mal s poskakovaním najväčšie problémy. Minulotýždňové usmernenie by vyžadovalo, aby tímy, ktoré týmto javom príliš trpia, zvýšili svoje vozidlá. V opačnom prípade im hrozí trest.

V padoku to vyvolalo veľké prekvapenie, pretože stajne nemali čas sa na to pripraviť. V Montreale však napokon k žiadnym kontrolám nedošlo, pričom momentálne sa čaká na závery z budúceho stretnutia technických šéfov tímov s FIA, ktoré by mali situáciu objasniť.

V každom prípade, poradca stajne z Milton Keynes Helmut Marko rozhorčenie rozhodne neskrýva. „Nemyslím si, že rozhodnutie FIA je správne. Jeden tím, menovite Mercedes, má najväčšie problémy a potom sa na to reaguje uprostred sezóny. Existuje jednoduché riešenie: stačí zdvihnúť auto. Potom už neposkakujete, ale stratíte rýchlosť.“

„To, že teraz reagujú takýmto spôsobom a snažia sa vnútiť FIA také právomoci, ktorými prakticky určujú nastavenie áut, je rýchle riešenie, ktoré určite nebolo premyslené,“ sťažuje sa 79-ročný bývalý pretekár.

Rakúšan navrhuje, aby Mercedes sám odstránil svoju „Achilovu pätu“. Tvrdí, že jeho stajňa by v prvom rade svojich pilotov takémuto zdravotnému riziku ani nevystavila. „Naši jazdci sú jedným z najväčších kapitálov, ktoré máme. Dbáme o to, aby boli v špičkovej fyzickej kondícii.“

Poradca Red Bullu si po Veľkej cene Kanady neodpustil ani podpichnutie smerom k Hamiltonovi. Sedemnásobný majster sveta totiž po Baku najviac zdôrazňoval bolesti chrbtice, pričom jeho šéf Toto Wolff dokonca vyslovil špekuláciu o Britovej prípadnej neúčasti na pretekoch v Montreale.

Lewis v Kanade paradoxne získal svoje druhé pódium v sezóne, čo sa v nedeľu nezaobišlo bez Markovej ironickej odozvy. „Hamilton dnes rýchlo vystúpil z auta. Keď je na stupňoch víťazov, ide to omnoho jednoduchšie.“

Súvisiace články