logo F1online.sk

Máte zlé auto? Váš problém, odkázal Mercedesu Villeneuve

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2022

Formula 1 nám v Montreale upadla do negatívnej špirály hádok. Do ofenzívy sa v Kanade pustil tím Mercedes, ktorému sa nepozdávalo, ako konkurenčné tímy pristupujú k riešeniu poskakovania. Tí na druhej strane kontrovali, že Mercedes hľadá prostredníctvom zmeny pravidiel „skratku“ k vyriešeniu problémov, ktoré by si mali v prvom rade vyriešiť sami. Na stranu tejto koalície (alebo opozície, podľa toho, na ktorej strane ste) sa postavil aj Jacques Villeneuve.

Ten po podujatí v Montreale zložil veľkú poklonu sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi za jeho vynikajúci výkon na okruhu, ktorý je pomenovaný po jeho otcovi. Už menej ho ohromilo počínanie šéfa Mercedesu.

„Pred pár týždňami som sa vyjadril veľmi kriticky na adresu Lewisa Hamiltona, no teraz mu musím zložiť kompliment,“ napísal Villeneuve vo svojom stĺpčeku pre Formule1.nl. „Auto bolo konkurencieschopné a Lewis zajazdil skvelo. Je preňho dôležité, že to dotiahol na pódium. V sobotu zvíťazil v kvalifikačnom súboji s Georgeom Russellom, ktorý šiel do veľmi zvláštneho rizika. Hamilton v pretekoch vyťažil z auta maximum, urobil tie správne rozhodnutia a mal tiež rýchlosť. Bola to ťažká sezóna a toto je možno to povzbudenie, ktoré potreboval. Možno už má to najhoršie za sebou a je späť v útočnom móde.“

Majster sveta z roku 1997, ktorý si neraz „rýpne“, však tentoraz nešetril Lewisovho šéfa, ktorý to v Montreale vybalil naozaj vo veľkom. „Už menej som bol ohúrený Totom Wolffom a jeho kampaňou. Oni predsa vždy robili všetko, čo bolo v ich silách, aby si v priebehu rokov udržali svoju výhodu. Teraz postavili zlé auto, čo je ich problém, nie problém FIA. Ostatné tímy to dokázali vyriešiť, prečo by teraz mali byť potrestané zmenou pravidiel?“ pýta sa Villeneuve.

„Myslím, že Mercedesu sa teraz podarilo niečo nájsť. Menej poskakovali a boli rýchli, určite pritom nezdvihli svetlú výšku. Nerozumiem však tomu neprestajnému nariekaniu. Pretekanie je nebezpečné. Vdychovanie karbónu z bŕzd je predsa tiež nezdravé, takisto preťaženie alebo dehydratácia v priebehu dlhých a horúcich pretekov. Nikto Mercedes nenúti, aby svoje autá nastavil takto,“ napísal Villeneuve.

Súvisiace články