logo F1online.sk

Čou po kariérnom maxime: Som strašne šťastný

Kuan-jü Čou a Valtteri Bottas
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2022

Ako to už býva po každých pretekoch, aj po Kanade by ste v padoku našli široké úsmevy i veľké sklamania. Medzi tých usmiatych sa tentoraz zaradil aj Číňan Kuan-jü Čou. Ten v Kanade prišiel do cieľa len druhýkrát z posledných piatich pretekov a prvýkrát od Bahrajnu aj na bodoch. Rodák zo Šanghaja tak bol po vydarenom víkende veľmi spokojný.

V Alfe Romeo sa ujal roly jednoznačného ťahúňa Valtteri Bottas, ktorý v doterajšom priebehu sezóny predvádza suverénne výkony. Aktuálny bodový pomer medzi tímovými kolegami činí 46:5 v prospech fínskeho pretekára. Na druhej strane, mladý Číňan už v tomto roku ukázal, že disponuje jazdeckou kvalitou.

V kanadskej kvalifikácii sa mu v náročných podmienkach podarilo prepracovať do Q3 a veľmi dobré tempo mal aj v nedeľných pretekoch. Bottasovi, pre ktorého bol záverečný safety car darom z nebies, síce podľahol, avšak štyri body za ôsme miesto berie Čou všetkými desiatimi.

„Je skvelé sa konečne zbaviť všetkej tej frustrácie a konečne prejsť cieľom,“ povedal spokojný Číňan. „V posledných niekoľkých pretekoch mi to chýbalo a toto bol z mojej strany veľmi dobrý víkend. Konečne sa nám podarilo dobrú sobotu prekonvertovať do dobrej nedele. Som strašne šťastný za toto deviate miesto, ktoré je mojím najlepším umiestnením v F1.“

Pilot Alfy Romeo v čase rozhovoru ešte nevedel, že komisári naparia Fernandovi Alonsovi trest. Pre Čoua sú štyri body o to veselšie, že v Kanade nikdy predtým nejazdil. „Nikdy by som nepovedal, že sa mi to v Montreale podarí. Je to nesmierne náročná trať. Som skrátka strašne rád, že sa nám konečne podarilo dostať obe autá tam hore. V priebehu celých pretekov som mal celkom dobré tempo. Samozrejme, zaseknúť sa za Strollom bolo trochu frustrujúce – bolo ťažké ho predbehnúť,“ povedal Čou.

Jeho tímový kolega Valtteri Bottas prešiel cieľom len o pár metrov pred ním a aj on bol spokojný. V piatok mal fínsky pretekár opäť poruchu a ani kvalifikácia mu nevyšla podľa predstáv. V pretekoch sa však pri záverečnom výjazde bezpečnostného vozidla obrátila šťastena v jeho prospech.

„Je to pekný výsledok, pretože ako tím máme za sebou zopár zložitých pretekov,“ povedal Bottas. „Ku koncu sme však tentoraz mali solídne tempo a som tiež veľmi rád za svojho tímového kolegu. Mal dobrú rýchlosť a skvelé preteky, dvojité body sú teda určite skvelé.“

„Sú to naozaj dôležité body a myslím si, že kolega si z týchto pretekov môže odniesť množstvo sebadôvery. Som si istý, že odteraz môžeme byť omnoho vyrovnanejší a spoločne pre tím získať viac bodov,“ dodal Bottas.

Súvisiace články