logo F1online.sk

Grosjean kritizuje riaditeľstvo pretekov: Sú až príliš prísni

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková23. 6. 2022

Bývalému pilotovi Haasu Romainovi Grosjeanovi sa nepáči až prehnane prísny prístup zo strany FIA počas nedeľňajších pretekov. Najprv skritizoval čierno-oranžovú vlajku pre Kevina Magnussena a následne aj penalizáciu pre Fernanda Alonsa.

Magnussen si v prvom kole zlomil koncovú lištu predného krídla po tom, ako zviedol s Lewisom Hamiltonom súboj o štvrtú pozíciu. Následne sa Esteban Ocon opýtal cez vysielačku svojho inžiniera na možné riziko úrazu a pohroma už bola na svete. Riaditeľstvo pretekov totiž Dána pre istotu povolalo do boxov, čo znamenalo prepad na posledné, dvadsiate miesto.

Jazdec Haasu napokon skončil na nebodovanej sedemnástej priečke a hneď po pretekoch spochybnil rozhodnutie FIA, že ho prinútila zastaviť v boxoch kvôli oprave takej drobnej časti karosérie.

Bývalý tímový kolega Romain Grosjean, ktorý teraz preteká v IndyCar, súhlasil s Magnussenovým hodnotením. Svoj názor prezentoval na vlastnom youtubovom kanáli. „Magnussenove preteky zničila čierno-oranžová vlajka. Prečo? Teda, áno, predné krídlo sa trochu rozletí na kúsky, ale sú úplne malé. A ak chcete naozaj zabezpečiť, aby sa jazdcom nič nestalo, dajte im systém Aeroscreen ako v IndyCar. Potom časť krídla môže odletieť, avšak nezasiahne prilbu jazdca.“

„Trest na mňa dobre nezapôsobil, naozaj si myslím, že bol veľmi prísny a zničil Kevinovi preteky, ktoré už aj tak ovplyvnilo poškodené predné krídlo. Nemal čo iné urobiť, aby tomu zabránil – bol to len pretekársky incident. Takže s týmto trestom naozaj nesúhlasím,“ rozhorčuje sa bývalý pilot F1.

Grosjean sa domnieva, že riaditeľstvo pretekov to tentokrát prehnalo aj s penalizáciou pre Fernanda Alonsa. Ten dostal trest za zmeny smeru pri obrane svojej pozície pred Valtterim Bottasom. „Naozaj nesúhlasím ani s trestom pre Fernanda Alonsa. Nezaslúžil si päťsekundovú penalizáciu za to, že sa na rovinke dvakrát pohol. Tá rovinka ani nie je rovná, tak ako môžete ísť rovno?“

„Nechajme ich pretekať! Je dobré vidieť súboje koleso na koleso. Samozrejme, všetko má svoje hranice, ale nemal som pocit, že by to bolo niečo zlé. Myslím si, že to boli dobré preteky a tešil som sa na ne. Ale nesúhlasím s tými dvoma trestami pre Magnussena a Alonsa,“ zhodnotil 36-ročný pretekár.

Súvisiace články