logo F1online.sk

Verstappen: Hulk si určite zaslúži miesto v F1

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2020

Potom, čo sa Renault rozišiel s Nicom Hülkenbergom, mal nemecký pretekár stráviť sezónu 2020 mimo okruhov Formuly 1. Nečakane ho však do služby povolal Racing Point, ktorému zrazu vypadol Sergio Pérez. Hülkenberg podal v kvalifikácii solídny výkon. Spokojný bol nielen tím, ale Nemcov návrat potešil i Maxa Verstappena; podľa neho by Hulk vo Formule 1 nemal chýbať.

Hülkenbergovi len tesne ušiel postup do finálnej časti kvalifikácie. Keď však prihliadneme na to, že maximálny výkon musel podať len 48 hodín potom, čo sa dozvedel o pozitívnom teste Sergia Péreza, nie je strata šiestich stotín na postup do Q3 vôbec zlá.

“Po prvom tréning som videl, ako mu hlava ovísa na jednu stranu,” rozosmial sa po kvalifikácii Max Verstappen, keď ho novinári požiadali, aby opísal, akou výzvou bude pre Hülkenberga zvládnuť monopost F1. “Má tiež dosť dlhý krk, čo nie je vo Formule 1 príjemné.”

“Má to ťažké, bavil som sa s ním o tom ešte keď jazdil v F1 naplno. Zrovna si to neužíval. Trénovať môžete, koľko chcete, keď prvýkrát sadnete do auta a zažijete tú rýchlosť — hlavne tu —, tak vás to zabolí. Môžete trénovať každý deň, ale krk vás prvýkrát bude bolieť. Som si stopercentne istý, že keď sa zobudil, tak to pocítil.”

“V každom prípade je to jedno, je rád, že tu môže byť. A mal by tu byť, pretože si myslím, že si stále zaslúži miesto na tomto štartovom rošte,” dodal Verstappen.

Kým Nico Hülkenberg nebol po kvalifikácii celkom spokojný s tým, že nevyužil všetok potenciál monopostu, v tíme si výkon nemeckého pretekára pochvaľovali. Veľmi šikovne sa zhostil svojej novej úlohy.

“Nepoznáme procedúry, ktoré mali v Renaulte, ale má dobrú pamäť,” pochválil Hulka technický riaditeľ Racing Pointu Andy Green. “Bez problémov do toho naskočil. Ako keby ani neodišiel. To je aj hlavný dôvod, prečo sme ho chceli mať v aute. V takej rýchlosti sme chceli niekoho, o kom sme vedeli, že z auta dostane maximum. Z tohto pohľadu to preňho nebolo také náročné.”

Green tiež prezradil, že Racing Point musel po nepríjemných správach, že Sergio Pérez do víkendu nezasiahne, kompletne prekopať víkendový program. To všetko, aby sa Hülkenberg nemusel trápiť s rôznymi špecifikáciami auta, ale aby sa mohol dostať do tempa.

“Usilovali sme sa o to, aby sme mu znížili pracovnú záťaž. Nekládli sme veľký dôraz na to, aby testoval veľké zmeny v nastaveniach auta, aby ich porovnával a podobne. Zamerali sme sa na základy. Bolo to o tých jednoduchých veciach, žiadne experimenty. Len sme sa chceli postarať o to, že nespravíme priveľa chýb. Chceli sme správne trafiť ten základ. A myslím si, že sme presne to spravili,” spokojne dodal Green.