logo F1online.sk

Kanadskú kvalifikáciu opanoval Verstappen, no hviezdou dňa je Alonso

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2022

Bez účasti Charlesa Leclerca a Sergia Péreza v Q3 sa očakávalo, že Max Verstappen bude mať jediného súpera. Carlos Sainz však rýchlostne nestačil na to, aby si vybojoval štart z prvého radu. Za mužom na pole position Maxom Verstappenom bude štartovať Fernando Alonso!

Úradujúci šampión dnešnú kvalifikáciu totálne ovládol. Pred druhým Fernandom Alonsom mal náskok viac ako šesť desatín, tretí Carlos Sainz ich stratil dokonca osem. Holanďan tak zaslúžene prestrihol šnúru štyroch pole positions Charlesa Leclerca, hoci Monačan sa dnes nemohol brániť.

Keďže v treťom tréningu nasadil nový spaľovací motor, turbo, jednotky MGU-K a MGU-H, čakal ho neslávny osud; štart z chvosta štartového poľa. Leclerc nakoniec nebude štartovať úplne posledný, pretože penalizáciu za výmenu motorových komponentov dostal aj Júki Cunoda, ktorý v kvalifikácii obsadil horšiu pozíciu. Jedno Ferrari sa teda na rošte postaví na tretiu, to druhé na devätnástu priečku.

Lewis Hamilton na štvrtom mieste stratil viac ako poldruha sekundy, no porazil tímového kolegu. George Russell ako jediný pilot v Q3 zariskoval a v závere siahol po gumách do sucha. Už v prvej zákrute si však uvedomil, aká to bola chyba. Gumy na vode ochladli, Brit prišiel o všetok grip a skončil v bariére. Ako však vysvetlil vo vysielačke, so štvrtým alebo piatym miestom sa skrátka nemohol uspokojiť, a preto musel zariskovať. Napokon z toho bola len ôsma priečka, ktorú si vyjazdil na intermediálkach.

Haas dostal oba svoje monoposty do tretej časti kvalifikácie, no to nie je všetko. Kevin Magnussen a Mick Schumacher dokonca odštartujú z tretieho radu. Schumacher sa po kvalifikácii radoval z toho, že monopost na vode fungoval skvele a priľnavosť nachádzal úplne všade.

Do prvej desiatky sa dostali ešte siedmy Esteban Ocon, deviaty Daniel Ricciardo, ktorý nevyužil suverénne najlepšie podmienky, keď svoje záverečné kolo rozbiehal ako posledný, a tiež Kuan-jü Čou. Čínskeho pretekára obyčajne kvalifikácia odsunie dozadu a v nedeľu nemôže ukázať svoju skutočnú rýchlosť, teraz môže napísať iný príbeh.

Sergio Pérez vypadol už v druhej časti kvalifikácie, keď nedobrzdil v tretej zákrute a predným krídlom sa zapichol pod bariéru. Vycúvať sa mu nepodarilo, a tak riaditeľstvo pretekov muselo vyvesiť červené vlajky.

Dobrú sobotu nemal ani Lando Norris. McLaren mal v druhej časti problémy s výkonom pohonnej jednotky, ktorá vynechávala. I napriek tomu, že inžinieri mohli problémy odstraňovať aj počas červenej vlajky, sa im to nepodarilo a Brit zamieril do boxov ešte pred šachovnicovou vlajkou.

Obrovský šok dnes zažili Aston Martiny. Sebastian Vettel skončil len sedemnásty, čo je po treťom mieste zo sobotňajšieho tréningu neuspokojivý výsledok. Nemec po kvalifikácii lamentoval nad tým, že auto sa zrazu správalo úplne inak, mal dokonca pocit, akoby bolo na ľavej strane niečo pokazené.

Image