logo F1online.sk

Podľa Gaslyho bude mať direktíva na rozloženie síl minimálny vplyv

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2022

V Barcelone bol ťažiskovou témou rozpočtový strop, v Monaku Daniel Ricciardo, v Baku poskakovanie a v Montreale ňou bude nová technická direktíva, ktorá má za cieľ poskakovaniu zamedziť. Názory sú rôzne, no všetkých nás asi najviac zaujíma, či bude mať nejaký vplyv na rozloženie síl v štartovom poli. Pilot AlphaTauri Pierre Gasly si myslí, že ak nejaký vplyv mať bude, tak len veľmi minimálny.

AlphaTauri je pritom tímom, ktorého monoposty poskakovaním trpeli najviac. Zvlášť v nesmierne vyrovnanom strede poľa tak môže mať nová technická direktíva určitý dopad na celkové poradie.

„Z vonkajšieho pohľadu alebo z palubných záberov si nedokážete ani len predstaviť, aké to je. Som preto rád, že pochopili, aká vážna táto téma pre nás je smerom do budúcna. Nie sme tu preto, aby sme sa len sťažovali alebo pretože sa chceme sťažovať. My takí naozaj nie sme,“ povedal novinárom v Montreale Gasly.

„Všetci tento šport milujeme taký, aký je. Snažíme sa len o to, aby bol lepší a posunuli sme ho vpred. Toto sú obavy o naše zdravie, ktoré sú dôležitejšie ako výkonnosť. Tú v takom prípade treba poslať na vedľajšiu koľaj,“ dodal francúzsky pretekár.

Z krátkodobého hľadiska preto FIA pristúpila k zavedeniu limitov na poskakovanie, ktorých dodržanie budú musieť tímy vynútiť zvolením bezpečného nastavenia. Okamžite sa preto objavili hlasy, či to nejakým spôsobom ovplyvní aj rozloženie síl v štartovom poli.

„Ten vplyv bude minimálny,“ hovorí Gasly. „Myslím si, že sa tu bavíme o veciach, ktoré by sa dali zmeniť a výkonnosť všetkých monopostov ovplyvnia len veľmi, veľmi minimálne.“

Súvisiace články