logo F1online.sk

Herbert radí Gaslymu: Z Red Bullu treba odísť

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 6. 2022

Kariéra Pierra Gaslyho sa momentálne dostáva na rázcestie. Úlohou jazdeckej akadémie Red Bullu a tímu AlphaTauri je vychovávať mladých jazdcov a pripraviť ich na presun do hlavného tímu. Tam sa však rozhodli, že si ponechajú Sergia Péreza ďalšie dve sezóny, a tak si motoristická verejnosť začína klásť otázky, aká bude budúcnosť Pierra Gaslyho. Vízia bývalého pilota a dnes komentátora britskej Sky Johnnyho Herberta je jasná.

Je jasné, že keď má Red Bull k dispozícii len dve sedačky, každému sa miesto neujde. Poznáme príklady z minulosti, keď sa odchovanci akadémie Helmuta Marka rozhodli, že toho majú dosť a tím opustili. Dobrými príkladmi sú Daniel Ricciardo, ale hlavne Carlos Sainz, ktorý bol súčasťou juniorky Red Bullu veľmi dlho bez toho, aby dostal šancu posunúť sa niekam vyššie.

Španielsky pretekár však po odchode zo štruktúr Red Bullu dokázal, že je skutočne špičkovým pretekárom a podľa Herberta by sa mal o niečo podobné pokúsiť aj Gasly.

„Podľa mňa by mal urobiť to, čo Daniel Ricciardo a odísť preč,“ povedal v podcaste F1 Nation muž so skúsenosťami zo 161 veľkých cien. „Faktom však v súčasnosti je, že jeho možnosti sú trochu oklieštené.“

„Musí sa však pokúsiť dostať do takej pozície, z ktorej bude disponovať určitou slobodou. Ak sa mu teda otvoria nejaké príležitosti, musí byť schopný povedať Red Bullu alebo AlphaTauri, že má právo odísť.“

„Myslím, že toto preňho bude nesmierne dôležité, pretože ako pretekársky jazdec nechcete zostať zaseknutý v jednom tíme bez ohľadu na to, aké dobré auto vám dokáže po zvyšok kariéry poskytnúť,“ dodal Herbert.

Ako však sám povedal, príležitostí v súčasnosti nie je mnoho. Už môžeme takmer s istotou povedať, že Gasly bude musieť ešte jeden rok vydržať s AlphaTauri. Podľa Herberta sa však Pierre potrebuje predať a „rozhodiť siete“ s ponukou svojich služieb konkurenčným tímom. Ako jeho potenciálneho zamestnávateľa vidí Aston Martin.

„Myslím si, že už tam mal ísť a povedať im: ‚Som pripravený a ochotný nalodiť sa.‘ Podľa mňa práve tu musia jazdci niekedy urobiť tie drsné rozhodnutia, ak ich takto môžeme nazvať. Z pohľadu na jeho ďalšiu kariéru by však presne to mal urobiť,“ povedal Herbert.

„Bol by som nerád, keby mu Red Bull bránil v rozkvete s niektorým z konkurenčných tímov,“ dodal bývalý pilot Benettonu, Tyrrellu, Lotusu, Ligieru, Sauberu, Stewartu a Jaguaru.

Súvisiace články