logo F1online.sk

Alfa Romeo si vylepšenia priviezla, ale v piatok ich nenasadila

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2022

Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou stratili na čelo takmer dve sekundy, čo im stačilo len na pätnáste a šestnáste miesto. Na tohtoročné pomery Alfy Romeo ide o dosť slabý výsledok, ktorý však možno pripísať skutočnosti, že švajčiarska stajňa ešte nanasadila balíček vylepšení. Valtteri Bottas si od neho sľubuje výrazný posun dopredu.

Rozhodnutie inžinierov nenasadiť novinky má svoje plusy aj mínusy. V prvom rade treba povedať, že Alfa Romeo sa rozhodla odložiť ich až na sobotu zo strachu, že by sa už počas piatka poškodili. Keďže náhradných dielov je akútny nedostatok, znamenal by to veľký škrt cez rozpočet.

Na druhej strane však nové komponenty nie vždy fungujú podľa očakávaní. Vyskúšať ich už v piatok dáva tímu dostatok priestoru na analýzu dát a reakciu, čo sa medzi tretím tréningom a kvalifikáciou nemusí stihnúť. Valtteri Bottas sa však takéhoto scenára neobáva, v sobotu vraj bude jeho tím rýchlejší.

“Nemyslím si, že by sme už mali reálny obraz toho, ako na tom sme,” vyspovedali Valtteriho Bottasa reportéri portálu motorsport.com. “Faktom je, že na aute ešte nemáme tie najlepšie kúsky. A taktiež v mojom poslednom kole som získaval štyri desatiny, ale potom som prebrzdil a prišiel o všetok čas.”

Keby sme z Bottasovho času odčítali spomínané štyri desatiny, bola by z toho desiata priečka. A keby sme odrátali ešte dve desatiny, o ktoré by sa teoreticky mohli postarať nové komponenty, Fín by bol razom siedmy.

“Takže bez neho by to bolo ešte o čosi tesnejšie,” poznamenal na margo prebrzdenia. “Plus všetky posuny, ktoré sa nám podarí spraviť pred zajtrajškom. Bude to extrémne tesné. Dnes sme spravili množstvo zmien v nastaveniach a ku koncu sa to veľmi zlepšovalo.”

Ako to vlastne vyzerá s tými vylepšeniami? “Pokiaľ viem, tak ich tu už máme, ale nie v takom hojnom počte. Nuž a na mestskom okruhu je vždy isté riziko. Verím však, že nám pomôžu spraviť krok vpred, no potrebujeme nájsť ešte niečo viac.”

“Som si istý, že to môžeme dokázať. Vieme, že ešte môžeme vylepšiť naše nastavenia. Toto je pomerne citlivý okruh a keď trafíte nastavenia, okamžite nájdete množstvo času na kolo,” vysvetľuje svoj pohľad Bottas.

Valtteri Bottas tiež poznamenal, že po nie celkom vydarenom víkende v Monte Carle sa jeho tím toho dosť naučil o nastaveniach. Z tohto pramení aj jeho optimizmus, že sa mu podarí prebojovať do Q3.

Pre Kuan-jü Čoua to bude o čosi ťažšia úloha. Čínsky pretekár má totiž už od začiatku sezóny problémy nájsť v kvalifikácii dostatočnú rýchlosť, hoci v pretekoch sa neukazuje v zlom svetle. Strata 0,149 sekundy z druhého tréningu, ktorú nabral na Bottasa, ho teda teší.

“Na posledných pretekoch sa tie výsledky nedostavili, ale z pohľadu rýchlosti som sa rozhodne výrazne dotiahol na môjho kolegu, mažem tú stratu,” myslí si Kuan-jü Čou. “Rád vidím, že v oboch tréningoch sme si boli veľmi blízko.”

“Ako tím potrebujeme len nájsť viac rýchlosti. Cítim sa celkom dobre, pretože zajtra na auto nasadíme pár vylepšení, ktoré by nám mali pomôcť,” avizuje mladík v službách Alfy Romeo.

Súvisiace články