logo F1online.sk

Gaslymu je ľúto, že nové pravidlá nezmenšili rozdiely medzi tímami

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2022

S novými technickými pravidlami boli spojené veľké očakávania. Priniesť toho mali mnoho a jednou z vecí bola aj možnosť, že dokážu zmenšiť rozdiel medzi najsilnejším a najslabším tímom. Podľa niektorých odhadov sa rozostup mal znížiť z troch sekúnd v minulom roku na asi polovicu. To sa však nenaplnilo, ba práve naopak, na niektorých tratiach sa ten rozdiel javí dokonca o niečo väčší. To pilotov v strede poľa dosť skľúčilo a patrí medzi nich aj Pierre Gasly.

Pilot AlphaTauri si od nových technických pravidiel veľa sľuboval. Veril, že ako jazdec sa dokáže postarať o rozdiel a zabojovať v tých stupňoch „potravinového reťazca“, na ktoré by jeho tím za obvyklých okolností nemal nárok.

To sa však nestalo. AlphaTauri vstup do novej éry nevychádza perfektne a podpísalo sa to aj na výsledkoch francúzskeho pretekára.

„Očakával som, že pole sa v tomto roku priblíži, no stalo sa tak len v strede poľa,“ priznal Gasly. „Myslím, že keď sa pozriete od štvrtého miesta nižšie, zrejme až po úplne posledné, tak sa podľa mňa týchto sedem tímov dosť priblížilo. Najlepšia trojka však naďalej bojuje vo vlastnej lige.“

„Dokonca aj minulý rok som bol niekoľkokrát nadšený, pretože sa mi v kvalifikácii podarilo poraziť Ferrari, niekedy aj Red Bull alebo Mercedes. Cítil som, že títo traja sú rýchlejší, ale nejazdili vo vlastnej lige, takže ste ich mohli niekedy trochu potrápiť.“

„V tomto roku to však už nejde. Je to očividne veľký rozdiel. Len Valtteri Bottas ich niekedy dokáže vyzvať, ale my ostatní bojujeme doslova o siedme miesto, čo je trochu smutné, pretože jednoznačným cieľom bolo pole priblížiť,“ dodal Gasly.

Netreba však zúfať. Týmto sa to celé nekončí a pravidlá naďalej pracujú, vrátane tých finančných. Možno nebude trvať dlho a Pierre sa dočká.

„Myslím, že za súčasného stavu môže pilot Ferrari alebo Red Bullu úplne minúť zákrutu a byť veľmi široký, no stále sa dokáže kvalifikovať v najlepšej šestke,“ hovorí Gasly.

„Ak urobíte chybu, mali by ste za to byť potrestaný a štartovať odniekiaľ zozadu. Takto to vždy bolo. Dúfam, že sa pole ešte priblíži k sebe,“ dodal francúzsky pretekár.

Súvisiace články