logo F1online.sk

Ako sa zmestiť do rozpočtu? Vasseur top tímom radí vypnúť veterné tunely

Frédéric Vasseur
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2022

Diskusia o rozpočtovom strope pokračovala aj v Monaku a určite bude pokračovať aj ďalej. Nie je nijak prekvapujúce, že táto otázka padok rozdelila. Niektorí otvorene bojujú za drobné navýšenie ako reakciu na rast cien a infláciu, ďalší tvrdia, že tímy s tým mali počítať a svoj rozpočet prispôsobiť. Veľmi hlasným kritikom navýšenia je napríklad boss Alfy Romeo Frédéric Vasseur.

Top tímy bijú na poplach a podľa tých najhorších scenárov budú dokonca nútení vynechať nejaké veľké ceny. To však šéf stajne z Hinwilu nechápe. Ak nemáte dosť rozpočtu, predsa ho musíte ušetriť niekde inde.

„Ja ich situáciu plne chápem, ale ak dôjde k navýšeniu výdavkov za energie alebo dopravu, potom je najlepším riešením vypnúť veterný tunel a neprinášať vylepšenia každý jeden víkend,“ povedal v Monaku šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur.

„Taktiež čelíme takejto situácii a skôr či neskôr budeme musieť zastaviť vývoj nášho auta, pretože budeme na hranici nášho rozpočtu. Myslím si, že všetci ostatní môžu urobiť to isté,“ dodal Vasseur.

S jeho názorom následne vyjadril súhlas aj jeho kolega z tímu Alpine Otmar Szafnauer. „Mám veľmi podobný pocit ako Fred. Len by som dodal, že väčšina tímov si stanovuje rozpočet na nasledujúci rok v novembri alebo decembri a my taktiež. Už vtedy bola inflácia na úrovni viac ako sedem percent.“

„My sme to pri tvorbe rozpočtu vzali do úvahy a prispôsobili tomu naše vývojové práce. Stále pracujeme v rámci mantinelov rozpočtového stropu, aj keď náklady za prepravu sú vyššie než sme očakávali. Napriek tomu sme pod hornou hranicou stropu a plánujeme tam zostať do konca sezóny. Myslím si teda, že sa to dá zvládnuť a rozpočtového stropu by sme sa mali držať,“ dodal Szafnauer.

Na odpor takýmto názorom sa však nestavajú len top tímy, ale tiež niektoré nižšie úrovne „potravinového reťazca“. Jeden z najhlasnejších zástancov zavedenia rozpočtového stropu a jeho stlačenia na čo najnižšiu úroveň bol tím McLaren. Aj ich pozícia sa však v roku 2022 zmenila a Andreas Seidl vyjadril nesúhlas s tým, čo povedali Vasseur a Szafnauer.

„Určite s tým nesúhlasím. Myslím, že sme v predchádzajúcich týždňoch jasne povedali, aká je naša pozícia. Tieto odlišné názory pritom nie sú ničím, čo by sa nedalo očakávať. Je to klasický rozkol v názoroch založený na oportunizme každého tímu a diktuje ho aj súčasná športová situácia,“ povedal Seidl.

„Preto je za takýchto okolností dôležité mať silné vedenie od FIA a Formuly 1 a nájsť riešenia, ktoré sú v najlepšom záujme športu. Vedieme dobré diskusie a som si istý, že nájdeme riešenia.“

„Nie je tajomstvom, že McLaren na zavedenie rozpočtového stropu a jeho aktuálnej výšky tlačil. Zároveň si však myslím, že ak nastanú výnimočné okolnosti, ako napríklad teraz, tak zakaždým potrebujete mať možnosti a rozumnú diskusiu v snahe nájsť dobré riešenia pre šport. Verím, že sa nám ich napokon podarí nájsť,“ uzavrel šéf McLarenu.

Súvisiace články