logo F1online.sk

Bottas si myslel, že nedeľa v Španielsku „mohol byť jeho deň“

Valtteri Bottas
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2022

Sledovať monopost Alfy Romeo v rukách Valtteriho Bottasa je skrátka radosť. Fínsky pretekár zo seba zhodil „deku“ a v Hinwile sa z neho stáva opäť jazdec, ktorý môže pomýšľať na sedačku v top tíme. Kým jeho tímový kolega Kuan-jü Čou dopláca na smolu a vlastné nevýrazné výkony, Valtteri zbiera body plnými priehrštiami.

Alfa Romeo je momentálne na krásnom piatom mieste Pohára konštruktérov a Bottas pozbieral viac ako 97 percent bodov tohto tímu. Až na vypadnutie pre poruchu v Saudskej Arábii skončil raz piaty, dvakrát šiesty, raz siedmy a raz ôsmy. Pekných osem bodov si odniesol aj z Barcelony, a to napriek tomu, že tím mu naordinoval stratégiu s dvoma zastávkami, ktorá sa určite neukázala ako tá najrýchlejšia.

„Keď sa pohybujete na týchto pozíciách, veci idú hladko a vy sledujete, čo všetko sa deje ostatným, hovoríte si ‚okej, toto by mohol byť môj deň.‘“

„Myslím, že zo strategického pohľadu sme zariskovali. Posledný stint bol z tohto dôvodu veľmi dlhý. Napokon sa ukázalo, že bol až príliš dlhý a pneumatiky celkom zomreli. Aspoň sme to skúsili,“ zhodnotil svoje preteky Bottas.

Možno to bude znieť príliš ambiciózne, ale ak by v Alfe Romeo urobili všetko správne, mohli byť veľmi blízko pódia. Na tandem Red Bullu a Georgea Russella možno nemali, ale štvrté miesto rozhodne nebolo nerealistické. V závere sa však cez Bottasa dostali Carlos Sainz aj Lewis Hamilton. Prvý menovaný jazdil 60 kôl s poškodeným monopostom, druhý musel v závere kvôli problémom s chladením výrazne spomaliť.

„Mohli sme si vybrať, či budeme najlepší zo zvyšku sveta alebo sa pokúsime o niečo lepšie. Pokúsili sme sa teda o niečo odlišné. Napokon to nefungovalo, ale za ten risk to stálo. Hrozba zozadu bola skutočne minimálna,“ obhajuje strategické rozhodnutia svojho tímu Bottas.

Tento risk ho však obral minimálne o dva body, keďže v závere nemal šancu vziať piate miesto pomalému Hamiltonovi na Mercedese. „Myslím, že sme nemali dostatočné tempo. Možno ak by sme mali v závere trochu kratší stint a s Lewisovými problémami by to možné bolo. Beztak sú to však pre nás dobré body,“ povedal Bottas, ktorý si tempo svojho monopostu s početnými vylepšeniami pochvaľoval.

„Určite bolo dôležité tieto upgrady nasadiť. To veľké zadné krídlo sa nám v Monaku určite zíde,“ dodal.

Tempo jeho Alfy Romeo v technickom poslednom sektore bolo skutočne pôsobivé a tím napĺňa pred najpomalším okruhom v kalendári veľkým sebavedomím.

Súvisiace články