logo F1online.sk

Ferrari obhájilo prvú priečku aj popoludní, naháňal ho Mercedes

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2022

Charles Leclerc si do zbierky piatkových tréningov, v ktorých bol najrýchlejší, mohol pripísať aj barcelonský druhý. Monačan sa vyšplhal na čelo poradia vďaka času 1:19,670, ktorému sa nik nedokázal vyrovnať. Najbližšie boli George Russell a Lewis Hamilton.

Po úvodných pokusoch na stredne tvrdej zmesi bol Charles Leclerc tretí za Maxom Verstappenom aj Carlosom Sainzom. Kvalifikačné simulácie na mäkkej zmesi však zvládol o čosi lepšie a preskočil oboch. Napokon to ani neboli oni dvaja, kto by naháňal priebežného lídra šampionátu.

Mercedes opäť ožil a ukoristil druhé a tretie miesto. Karun Čandhok sledoval jazdu Lewisa Hamiltona a nezostávalo mu iné, než konštatovať, že monopost prestal tak veľmi poskakovať a pôsobí oveľa lepším dojmom ako doposiaľ. Nezabudnime však, že taký istý scenár sa rysoval aj po piatku na Floride a v sobotu z toho bolo veľké sklamanie.

Dokáže si Mercedes udržať túto rýchlosť? “Som oveľa optimistickejší, v Miami sa toho určite veľa dozvedeli o tom, čo sa stalo, a tiež na filmovacom dni,” zhodnotil optimista Karun Čandhok.

Carlos Sainz skončil až na štvrtej priečke len tesne pred Maxom Verstappenom. Dvojici chýbali na úplné čelo tri desatinky sekundy. Verstappenov tímový kolega nebol taký rýchly, keďže v prvom pokuse narazil na premávku. Pérez to skúsil zas a na opotrebovaných pneumatikách sa dokonca ešte o trochu zlepšil.

Najlepším jazdcom zo “zvyšku sveta” je šiesty Fernando Alonso pred ôsmym Sebastianom Vettelom na vylepšenom Aston Martine. Ak by sa britskej stajni podarilo kvalifikovať na tejto pozícii, v sobotu by istotne mohla oslavovať.

Do elitnej desiatky sa pretlačili ešte Esteban Ocon a Mick Schumacher.

V druhom tréningu sme videli vysokú degradáciu pneumatík počas pretekových simulácií. Réžia nám ponúkla najmä vyjadrenia pilotov Ferrari, ktorí konštatovali, že gumy sa v priebehu dlhšieho stintu začínajú rozpadať. V nedeľu by mali hrať prím aspoň dvojzastávkové stratégie.

Červené vlajky sme dnes nevideli žiadne, no problémy jazdcov neobchádzali. Lando Norris po výjazde mimo trať poškodil novučičkú podlahu. McLaren údajne nemá náhradný kus, a tak sa mechanici rozhodli pustiť do jej opravovania namiesto toho, aby sa vracali k starej špecifikácii.

Valtteri Bottas uprostred tréningu zastavil, hovorí sa o problémoch s pohonnou jednotkou Ferrari.

Image