logo F1online.sk

Binotta progres Mercedesu nevzrušil, Red Bull si však ich potenciál uvedomuje

Mattia Binotto a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2022

Všetkým mužom a ženám na základniach tímu Mercedes v Brackley a Brixworthe po Španielsku určite nesmierne odľahlo. Obhajcovia Pohára konštruktérov konečne urobili potrebný krok vpred a ukázali progres. Mužov a ženy v Maranelle však príliš nevykoľajil. Podľa Mattiu Binotta bola ich strata stále príliš veľká.

Toto Wolff po Španielsku jasal a rozdával úsmevy. Veď monopost W13 bol, aspoň teda podľa jeho prepočtov, najrýchlejší v nedeľných pretekoch. Dokonca si myslí, že Mercedes ešte v tomto roku môže zabojovať o titul. Taký Mattia Binotto však upozorňuje, že úspechu „strieborných šípov“ treba dodať aj nejaký ten kontext.

„Gratulujem Mercedesu, zotavili sa a zlepšili rýchlosť svojho auta,“ začal švajčiarsky rodák lichotnícky pre Sky.

„Na druhej strane, v kvalifikácii na relatívne krátkej trati strácali sedem desatín. V pretekoch to bolo 30 sekúnd na Red Bull a mohlo byť 40 sekúnd na Charlesa,“ prehlásil Binotto.

„Týchto 40 sekúnd v priebehu 66 kôl znamená taktiež stratu šiestich alebo siedmich desatín sekundy na kolo. To je stále signifikantný rozdiel. Je to podobná strata, akú malo vlani Ferrari,“ poznamenal boss Scuderie.

Kým v Maranelle sa obrodením Mercedesu uniesť nenechali, v takom Milton Keynes si potenciál tohto tímu dobre uvedomujú. „Myslím si, že to ukazuje, ako rýchlo sa veci môžu zmeniť,“ zamyslel sa nad obratom udalostí medzi Ferrari a Mercedesom Christian Horner.„Myslím, že po Austrálii sme zaostávali o 40 bodov, no do Monaka ideme so sedembodovým náskokom. Ukazuje to, ako rýchlo sa veci môžu vo Formule 1 zmeniť. Ak teda uvážim, koľko bodov je ešte k dispozícii, Mercedes by som neodpisoval. Vieme však, že aj Ferrari má veľmi rýchle auto. Veci sa teda môžu veľmi rýchlo otočiť,“ dodal šéf Red Bullu.