logo F1online.sk

Potrebujeme trochu toho slniečka aj v nedeľu, hnevá sa Steiner

Kevin Magnussen a Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2022

Americký tím Haas pokračuje v sympatických výkonoch. Fanúšikovia mu to po nevydarenej sezóne 2022 prajú viac než komukoľvek inému, avšak po rozprávkovom piatom mieste v Bahrajne získala stajňa z Banbury na nasledujúcich piatich podujatiach iba päť bodov. V Barcelone to vyzeralo po sobote veľmi nádejne, ale v nedeľu bublina vinou viacerých okolností spľasla, čo šéfa Haasu dosť rozladilo.

Kevin Magnussen aj Mick Schumacher dokázali postúpiť do Q3 a odštartovali z najlepšej desiatky, čo je ideálna „palebná pozícia“ v boji o body. Obaja však v nedeľu skončili hlboko v poli. Jeden kolidoval v štvrtej zákrute s Lewisom Hamiltonom, druhý doplatil na strategické rozhodnutia svojho tímu.

„Trochu vás to položí, pretože to sú všetko premárnené príležitosti,“ povzdychol si po nedeli Günther Steiner. „Vyzerá to, že auto má tempo, veď sa nám podarilo kvalifikovať na ôsmom a desiatom mieste. Musíme teda získavať body.“

„Sú to teda z našej strany premárnené príležitosti, na niektorých podujatiach aj trocha smoly, čo vedie k frustrácii. Nie je to tak, že by bolo všetko zlé, len potrebujeme aj v nedeľu trochu toho slniečka,“ dodal Tirolčan.

Haas bol jediným tímom, ktorý do Barcelony nepriniesol žiadne vylepšenia a po úspešnej sobote Steiner žartoval, že keby ich priviezol, dostal by sa na pole position. V nedeľu sa však Haasu šťastena obrátila chrbtom a bol to deň plný nesprávnych rozhodnutí.

„Ak sa v prvom kole zapletiete do nejakého incidentu, nedá sa s tým nič robiť. Bolo to veľmi frustrujúce skončiť po štvrtej zákrute tam, kde sme skončili. Myslím, že Lewis dostal drobný pretáčavý šmyk a zviezol sa až doňho. A bolo to,“ povedal Steiner.

„Stratégia, ktorú sme následne skúsili, nám nevyšla. Nemali sme však čo stratiť. Skúšali sme nájsť niečo, čo tam vlastne nebolo, ale beztak by to nič nezmenilo. Skúsili sme to potom na jednu zastávku, teda, technicky to boli dve zastávky, ale prvú sme vykonali už v prvom kole. Nasadili sme mu najtvrdšiu zmes C1, no nevyšlo to,“ zhodnotil stratégiu Kevina Magnussena boss Haasu.

Kým preteky dánskeho pretekára boli zmarené v prvom kole, taký Mick Schumacher pokračoval s dobrou šancou zabodovať. Veď po úvodnom kole bol na peknom šiestom mieste. Haas však zvolil zlú stratégiu aj jemu. V závere sa síce ešte pohyboval na bodoch, ale piloti na trojzastávkovej stratégii ho úplne pohltili a skončil až štrnásty.

„Kým sme si to uvedomili, bolo už neskoro. Myslím, že aj s troma zastávkami by bolo ťažké dostať sa na body, ale aspoň by sme zvýšili svoje šance,“ okomentoval stratégiu mladšieho zo svojich pilotov Steiner.